Liderul USR Dacian Cioloș a declarat joi, după anunțarea premierului desemnat de Iohannis, că nu va susține un guvern minoritar care are deja susținerea social democraților. Mai mult, acesta este de părere că se putea realiza refacerea coaliției, adică guvernul PNL – USR – UDMR , mai ales că propunerea de premier nu îl viza pe Florin Cîțu, dar că „decizia este la PNL şi este o decizie pe care şi-o va asuma”.
De asemenea, Cioloș a sublit ă încă așteaptă o discuție cu premierul desemnat, mai mult, că USR nu închide ușile.
„Nu ştiu ce să votăm deocamdată, ştim doar că există intenţia de a forma un guvern minoritar, nu ştim lista şi programul, nici nu mai contează cum va vota USR-ul, atâta vreme cât PNL a anunţat că are susţinere în Parlament şi PSD a anunţat că ar putea să susţină Guvernul minoritar. Pare deja să existe o înţelegere PNL şi PSD, cu care se simt confortabil ambele partide”, a mai declarat Cioloş.
Cât privește desemnarea unui militar pentru funcția de premier, Cioloș consideră că acesta nu este un semnal deloc bun, menționând că atât din punct de vedere politic,cât și al percepției populației nu este nimic confortabil în acest sens.
„Noi am mai avut decizia de a militariza campania de vaccinare care este condusă în continuare de un ofiţer de armată (n.r. medicul Valeriu Gheorghiță) şi am văzut rezultatul (..) Domnul Ciucă este politician acum, este fost militar dar evident că nu suntem confortabili deloc cu această soluţie. Este şi un semnal de capitulare a politicului. (…) Noi am mers cu o propunere politică, preşedintele partidului. Acum, la fel, nu vedem o asumare politică, a unui om politic, ci vedem o asumare a unui om care vine din Armată şi chiar dacă e civil şi e în rezervă, vine cu acel sentiment că iar vine Armata să ne scoată din această soluţie, pentru că noi nu suntem în stare”, a mai spus preşedintele USR.
De altfel, o „oarecare reținere” are și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care însă a subliniat că înțelege necesitatea acestei numiri din partea PNL, ca pe o soluție rapidă de ieșire din criză. „Pe palierul politic este însă o problemă pentru că nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul”, a afirmat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: „În ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul”