Achiziția vaccinurilor anti-Covid, sub atenția DNA

18,5 milioane de doze au fost achiziționate, dintre care 9,95 milioane au fost administrate populației din România

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect achiziționarea dozelor de vaccin anti-Covid. Dintre cele 18,5 milioane achiziționate, 9,95 milioane au fost deja administrate din 27 decembrie până în prezent, fiind imunizate aproape 5,3 milioane de persoane (cu schema completă).

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, „ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, au mai transmis procurorii DNA.

Mai bine de jumătate dintre dozele achiziționate au fost și administrate

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat în cadrul unei congerințe de presă că procedura de achiziționare a dozelor de vaccin a fst la fel în toate țările membre UE, fiind întocmită și elaborată de către Comisia Europeană.

„Am văzut și eu azi în spațiul public acest tip de informație, dar nu știu, nu am date suplimentare. Cert este că, din ceea ce eu știu, la nivelul tuturor țările europene achiziția se supune procedurii întocmită și elaborată de Comisia Europeană”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit lui Gheorghiță, de la începutul pandemiei au fost achiziționate aproximativ 18,5 milioane de doze (din toate cele patru tipuri de seruri omologate de Agenția Europeană a Medicamentului), iar dintre acestea se mai află pe stoc aproximativ 3,7 milioane de doze, fiind adminitsrate până la acest moment peste 9,95 milioane de doze. Diferența se regășește în rândul dozelor vândute sau donate țărilor din afara UE și Asia.

Ministrul interimar al Sănătății: „Dorim să păstrăm fluxul mixt pe spitale”

Articolul precedentBerceanu, executat politic. „Am deranjat indubitabil pe mulți jucători în această industrie”
Articolul următorVlad Voiculescu, atac la Cîțu, cu sprijinul procurorilor anticorupție