CCR Foto: Facebook

Deși părea că liberalii nu sunt tocmai deciși dacă atacă sau nu la Curtea Constituțională procedura prin care social democrații au ales să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului, azi a venit anunțul oficial. Nu, nu PNL atacă la CCR, ci chiar Guvernul PNL cere să se constate că există un conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. Azi, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a confirmat că judecătorii Curții Constituționale trebuie să analizeze ceea ce a făcut PSD și să se pronunțe. În aceeași declarație, Dancă a încercat să demonteze și acuzele aduse de PSD în cuprinsul moțiunii de cenzură.

Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare și cerem Partidului Social Democrat să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Pentru orice om normal la cap sensul prevederilor constituționale este foarte clar în ceea ce privește posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare. Toate prevederile constituționale sunt în sensul garantării stabilității guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obișnuit din partea PSD-ului, poate înțelege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară. În al doilea rând, întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură inițiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două camere. Nu se poate prezenta o moțiune de cenzură într-o sesiune și dezbate și vota în altă sesiune parlamentară – este o aberație juridico-constituțională gândită, care putea fi gândită doar de către PSD.

În ciuda valențelor juridice ale corifeilor din PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituție, atunci când era vorba de salvarea unor infractori din Partidul Social Democrat, de această dată se pare că întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură a fost una superficială făcută într-un demers politicianist, fără respectarea unor minime rigori constituționale. Referitor la textul moțiunii de cenzură – pentru că dincolo de această procedură, textul moțiunii de cenzură reprezintă o serie de minciuni de la un capăt la altul, fără nicio legătură cu realitatea. Este clară intenția PSD-ului de a provoca haos, haos în România, așa cum au făcut-o încă de la începutul pandemiei, sabotând orice acțiune a Guvernului, lăsând Guvernul fără instrumentele legale necesare pentru a putea combate răspândirea infecțiilor cu coronavirus, sabotând acțiunea Guvernului în ceea ce privește adoptarea numeroaselor măsuri de sprijin pentru companiile și angajații afectați de efectele provocate de criza sanitară. PSD este, pur și simplu, un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cu satisfacție cinică cum Guvernul, pe post de pompier, trebuie să stingă focul. Nu au nicio logică în toate acțiunile lor politice”, a explicat șeful Cancelariei lui Ludovic Orban.

Articolul precedentCele cinci crize ale lui Traian Băsescu
Articolul următorOrban inaugurează magistrala M5 într-o lună