Sursa Foto: msense.sg

Elevii aflați în clasa a IV-a susțin astăzi prima probă la Evaluarea Națională. Potrivit calendarului, prima probă pe care o vor susține este cea la limba română.

Totodată, Ministerul Educației a decis ca cea de-a doua probă – Limbă şi comunicare, să se desfășoare pe 28 mai, iar a doua zi, pe 29 mai – matematică şi ştiinţe ale naturii. Ulterior, testele vor fi evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, elevii nu trebuie să își facă prea multe griji în ceea ce privește modificările, în condițiile în care „probele au o structură și caracteristici de evaluare similare celor administrate în anii anteriori”.

Însă, conform aceleiași surse, „testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate”.

Ca element de noutate pentru administrarea și valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicații digitale.

Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora.

Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt. Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/ nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Rapoartele generate la nivelul unității de învățământ pe baza acestor rezultate furnizează argumente statistice de maximă importanță și relevanță pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naționale, măsuri focalizate pe nivelul unității de învățământ și pentru beneficiarii serviciilor educaționale: elevi, părinți/tutori, cadre didactice, personal educațional de sprijin etc”, mai transmite ministerul.

Articolul precedent3.000 de lei, mita oferită unor polițiști din Vaslui la o societate pe care o verificau
Articolul următorCiucă, autor; luna viitoare lansează cartea „Un ostaș în slujba țării”