În urma unei anchete Greenpeace, Turcia a luat decizia de a refuza majoritatea importurilor de deșeuri din plastic. Greenpeace a dezvăluit că, în ultima perioadă, această țară ar fi devenit groapa de gunoi a Europei, fiind sufocată din cauza deșeurilor din plastic. Ancheta arată, de asemeea, că Marea Britanie ar fi trimis 198.000 de tone de deșeuri din plastic către Turcia, numai în anul 2020.
Turcia pune piciorul în pragul vămilor
Ministrul Mediului: „Transferul de deşeruri este interzis între statele membre”
În urma anchetei și a dezvăluirilor sumbre, guvernul de la Ankara a decis interzicerea anumitor importuri pentru unele deșeuri din plastic, cu câteva mici excepții. Interdicția majoră se aplică în cazul deșeurilor de tipul polietilenei, prezentă în peste 94% dintre cazuri.
Interdicția nu se aplică, însă recipientelor de băut din polipropilenă.
Deșeurile sufocă albiile râurilor
Deșeurile provenite atât din Uniunea Europeană, cât și din Marea Britanie amenință albiile râurilor din Turcia, avertizează Greenpeace, potrivit Digi24. Ceea ce, în timp, ar putea să ducă la un dezastru ecologic de proporții, ținând cont de faptul că plasticul se dezistegrează în sute de ani.
România riscă să-i ia locul
Între timp, România pare să sufere de aceeași soartă: cu sau fără un raport venit din partea Greenpeace. Numai în ultima lună, autoritățile din țara noastră au descoperit zeci de tone de deșeurile ilegale, introduse prin vamile sudice, în țara noastră. Vizibil îngrijorat de situație, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a promis controale intense și o colaborare cu Ministerul de Interne, pentru a preveni eventualele situații de acest fel.