Foto: blog Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase explică de ce, din perspectiva sa, nu ministrul Agriculturii Petre Daea poartă întreaga vină pentru situația creată în țară de modul în care se derulează importurile din Ucraina, pentru că „nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică”.

Discuția a fost făcută aseară la Antena 3, în contextul în care ieri, în timpul ședinței de Guvern, Daea ceruse ajutorul: „Nu mă lăsați singur, că sunt multe puști pe mine”.

Și, după cum a explicat Năstase, ar înclina să îi dea dreptate lui Daea, care „ca de obicei, este sfătos și are dreptate. Are dreptate și în faptul că nu el trebuia să se ocupe de problemele astea”. Pentru că, potrivit fostului premier, țara noastră ar fi trebuit ca, în cadrul Guvernului, să existe „o componentă de comerț internațional”.

Fermierilor li s-a oferit un ţap ispăşitor care este Daea. Dar problema nu este la Ministerul Agriculturii. Problema, problema fiind politică, nu poate fi rezolvată decât într-un context general, la Bruxelles. Și până la urmă va fi nevoie de o acțiune acolo care să aducă niște compensări pentru fermieri, să stabilească niște suspendări, deci o anumită interdicție pe o anumită perioadă. Pentru că într-adevăr poți să pui sigilii la intrare și la ieșirea din România, dar merg pe urmă băieții respectivi mai departe și descarcă în Italia, în Franța, în Spania. (…)

Deci este clar că intră și în România, intră cereale Ucraina, care apoi sunt vândute de către alte firme mari din România care fac comerț, așa încât nu toți cei din România sunt supărați de povestea asta cu cereale. Şi nici cei care se ocupă de zootehnie nu cred că sunt foarte supărați că pot să obțină mai ieftin.

Pe de altă parte mai este un canal important de transfer către zona occidental-europeană, pe Marea Neagră fiind canalul de transport deschis de Turcia și de Rusia, pe unde au trecut începând din vara anului trecut până acum peste 900 de vase. (…)

Dar mi s-a părut foarte interesant ca România a încheiat cu Franța un acord privind transferul de cereale din Ucraina, pentru că practic Franța bănuiesc că a transferat mai departe. E o întreagă nebunie, de aia spun că este o chestiune politică”, a spus Adrian Năstase, la Antena 3.

Între timp, după întâlnirea de azi dintre Petre Daea și omologul său din Ucraina, Mikola Solski, ministrul Agriculturii din România a prezentat măsurile convenite. Una dintre acestea, „cu privire la transport”, în privința căruia s-a stabilit „să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu mijlocul de transport, fie el rutier, feroviar sau barje. Sigiliul pus peste cel care există este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat”.

Articolul precedentMinistrul Budăi și cumulul pensie-salariu: „Este un drept constituţional. Constituţia spune că avem dreptul să muncim”
Articolul următorRareș Bogdan anunță că va rezolva și problema aderării României la Schengen: „Am fost ales raportor al EPP pentru Petiția Schengen”