Europarlamentarul Rareș Bogdan anunță o nouă reușită în activitățile sale, de data aceasta legată de problema privind aderarea României la Schengen.
Pe scurt, în Parlamentul European a fost inițiată o așa numită „Petiție Schengen” prin intermediul căreia, după cum explică europarlamentarul PNL, „se cere aducerea Consiliul UE în fața Curții Europene de Justiție”.
Rareș Bogdan arată și care este rolul său, anume acela de raportor. Potrivit informațiilor oficiale însă, ce a anunțat Rareș Bogdan că va face este totuși o sarcină ca ales trimis de români în Parlamentul European. Astfel, pe site-ul Parlamentului European se arată că „să fii eurodeputat înseamnă mai mult decât să participi la dezbateri și să votezi propunerile legislative. Printre sarcinile deputaților se mai află și întocmirea unui raport pentru prezentarea poziției Parlamentului asupra unei propuneri legislative, coordonarea grupurilor în cadrul unei comisii, urmărirea progresului unui raport sau pregătirea unei opinii asupra propunerilor legislative”.
Iar rolul unui raportor se explică simplu: „De câte ori sosește la Parlament o propunere legislativă, comisia care se ocupă cu subiectul propunerii întocmește o recomandare pe care o vor vota toți eurodeputații. (…) Comisia numește un eurodeputat pentru întocmirea raportului. Acesta, cunoscut sub numele de raportor, consultă grupurile politice și experți în domeniu, uneori în cadrul unor audieri publice. Pe baza informațiilor primite, deputatul sau deputata scrie un raport, cu modificări, care este votat în comisie, apoi în plen, de către toți eurodeputații”.
Potrivit aceleiași surse însă, mai sunt și alte atribuții care pot fi îndeplinite de eurodeputați, ca cea de raportor alternativ și, mai ales, de coordonator, care sunt „purtători de cuvânt ai grupului în cadrul comisiei”: „Alături de coordonatorii celorlalte grupuri politice, aceștia pregătesc decizii ce vor fi luate în comisie, în special în numirea raportorilor. Coordonatorii mai pot mobiliza membrii grupului în timpul voturilor importante și pot numi raportori alternativi. Dacă unei comisii i se cere opinia asupra unui raport pregătit de altă comisie, aceasta are posibilitatea de a numi un raportor, care va fi responsabil cu întocmirea acestei opinii”.
Eurodeputatul Rareș Bogdan promite însă că raportorul Rareș Bogdan va face „valuri” pentru a susține cauza României:
„Am bucuria să vă anunț că am fost ales raportor al EPP pentru Petiția Schengen. Aceasta se va transforma în proiect de rezoluție și a fost susținută exact acum o lună în plenul Comisiei PETI a Parlamentului European de inițiatorul ei, Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată.
În petiție se cere aducerea Consiliul UE în fața Curții Europene de Justiție ”pentru lipsa de bună-credință în a acționa și pentru veto-ul abuziv al Austriei”.Curtea de Justiție trebuie să constate încălcarea dreptului la liberă circulație, unul dintre pilonii Uniunii Europene.
Țara noastră respectă termenii Acordului Schengen, îl și aplică de o grămadă de ani, Comisia a cerut Consiliului să ridice restricțiile de circulație, Parlamentul European a cerut același lucru prin două rezoluții, dar totuși, cineva și-a bătut joc de români. Această situatie trebuie să înceteze!
Ca europarlamentar român, utilizez toate pârghiile legale. La fel fac și colegii mei. Dacă tratatele, acordurile, actele normative după care functionează UE sunt tratate discreționar, unde e statul de drept? Sau respectarea statului de drept este o obligație doar pentru estul Europei?”.