Foto: Ştirile Pro Tv
Foto: Ştirile Pro Tv

Lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma războiului din Ucraina, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass. Oficialul a declarat că ar putea apare o scumpire „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, cele mai afectate fiind persoanele foarte sărace.

David Malpass a avertizat că creşterile record ale preţurilor alimentelor vor împinge sute de milioane de oameni în sărăcie, acest lucru reprezintând o provocare politică şi „pentru guvernele care nu pot face nimic în privinţa asta – nu au cauzat asta şi văd preţurile crescând”, a spus preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Potrivit Băncii Mondiale, ar urma o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, care este „amplificată pentru cei săraci”.

„Afectează alimentele de toate tipurile – uleiuri, cereale”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass

În aceste condiții, accentul trebuia să se pună pe creşterea livrărilor în întreaga lume de îngrăşăminte şi alimente, alături de asistenţă direcţionată pentru cei mai săraci.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunţat că pregăteşte un pachet de ajutoare în valoare de 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni pentru a ajuta ţările să facă faţă crizelor multiple, inclusiv cea alimentară şi umanitară provocată de războiul din Ucraina. „Pregătim un răspuns continuu, date fiind crizele multiple” din lume, a declarat Malpass presei la lansarea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale. Preşedintele Băncii Mondiale a evocat în special insecuritatea alimentară şi criza refugiaţilor legate de războiul din Ucraina. Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat în 2020, în mod similar, deblocarea a 157 de miliarde de dolari pentru a răspunde crizei provocate de pandemie, a amintit David Malpass.

Acesta şi-a exprimat, pe de altă parte, preocuparea faţă de nivelul de îndatorare al statelor sărace. „Ne aşteptăm ca criza datoriei să continue să se agraveze în acest an”, a spus Malpass, subliniind că statele sărace sunt supuse unor „grave tensiuni financiare”.

Primii kilometri ai unui drum expres din România se deschid azi

Articolul precedentPrimii kilometri ai unui drum expres din România se deschid azi
Articolul următorNicolae Ciucă cere măsuri împotriva speculanților din piețe