Exclusiv zin.ro – Clotilde Armand a băgat curățenia din Sectorul 1 ”la pușcherie”

Mare amatoare de plângeri penale și de aruncat oameni după gratii, așa cum singură se laudă, Clotilde Armand pare că nici după doi ani de mandat nu a înțeles că Sectorul 1 nu poate fi administrat doar prin intermediul procurorilor.

Gunoi sectorul 1 - Foto zin.ro -

Admiratoare înfocată a DNA și a practicilor procurorilor anti-corupție de pe vremea Laurei Codruța Kovesi, la pușcherie (corect în română: la pușcărie) a devenit un adevărat strigăt de luptă politică pentru actualul primar al Sectorului 1.

Atât în timpul campaniei electorale pentru poziția de primar, cât și ulterior, după (poate) cea mai controversată victorie în alegerile locale din istorie, Clotilde Armand s-a făcut remarcată printr-un discurs de justițiar.

Clotilde Armand declara de altfel cu nonșalanță, într-o emisiune televizată, că ”Eu sunt persoana care face dosare penale și trimite oameni la închisoare.”.

Ea a amenințat în permanență că va trimite ”mafia” din jurul Primăriei Sectorului 1 ”la pușcherie”. Cu deosebirea că, dacă înainte de a ajunge primar ”mafia” era atribuită de Clotilde Armand ca fiind la PSD, după alegeri primărița i-a distribuit pe mafioți atât la PSD, cât și la PNL, unul din partidele care a sprijinit-o în alegeri.

În cei doi ani de mandat, Armand a amenințat în stânga și în dreapta cu plângeri penale și s-a războit practic cu toată lumea, începând cu fostul primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, pe care l-a înlocuit în funcție, continuând cu firma de salubritate din sector și consilierii locali PSD și PNL și culminând cu  Prefectul Capitalei, Toni Greblă, precum și cu inspectorul ANI care ”a îndrăznit” să o acuze de conflict de interese și de incompatibilitate, anunțând că sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.

A întors armele împotriva liberalilor

Clotilde Armand a fost membru fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul și a candidat din partea USB la primăria Sectorului 1 al Bucureștiului la alegerile locale din 2016, unde a fost învinsă de Daniel Tudorache de la PSD.

Ulterior, a fost consilier local în Sectorul 1 în perioada 2016-2019 și apoi europarlamentar, pentru scurt timp, în 2019 și 2020.

În septembrie 2020 a câștigat, candidând din partea USR, dar și cu sprijinul PNL, alegerile pentru primăria Sectorului 1 din București în fata candidatului PSD, primarul în funcție Daniel Tudorache.

Imediat după ce a fost aleasă, Clotilde Armand a întors armele împotriva PNL și i-a acuzat pe liberali că fac parte din aceeași mafie cu PSD.

I-a rămas însă fidelă lui Nicușor Dan, pe care l-a apărat în toate ocaziile în care Primarul General a trebuit să răspundă, la rândul său, multiplelor acuzații care i s-au adus. ”Un partid condus de un plagiator dovedit îi dă teme de casă unui olimpic medaliat cu aur la olimpiada internațională de matematică. Aici s-a ajuns.”, a scris Clotilde Armand recent pe Facebook, arătându-și susținerea pentru Nicușor Dan, în  conflictul cu PNL.

Conflictele cu consilierii locali ai PNL și cu organizația PNL Sectorul 1 au fost atât de dese și de violente încât, în urma unui lung șir de atacuri reciproce la baionetă și de acuze aruncate în spațiul public, ministrul liberal Sebastian Burduja (liderul PNL Sectorul 1) și-a cerut în februarie 2023 scuze bucureştenilor că a susţinut-o în campania electorală pe Clotilde Armand pentru funcţia de primar!

PNL își cere scuze că a susținut-o

În mandatul lui Clotilde Armand, Sectorul 1 a ajuns ”capitala șobolanilor, a mizeriei, a incompetenţei, a corupţiei”, acuză fostul aliat, potrivit news.ro.

”Este o catastrofă. Îmi cer iertare bucureştenilor că am susţinut-o pe Clotilde Armand pentru poziţia de primar. Îmi pare rău că PNL nu a avut un candidat (…).

S-a discreditat complet în relaţia cu cetăţenii, în primul rând şi în relaţia cu noi, ca partid şi ca partener care am susţinut-o în campanie. Eu şi colegii mei am făcut campanie dânsei, ne-am pus obrazul în faţa cetăţenilor Sectorului 1, fosta capitală a capitalei, aşa i se spunea cândva, pe vremea unui primar liberal, şi care a ajuns capitala şobolanilor, a mizeriei, a incompetenţei, a corupţiei.

Gunoi sectorul 1 – Foto zin.ro –

Ce s-a întâmplat cu oamenii de la Poliţia Locală, cu oamenii puşi de doamna Armand, care sunt bănuiţi de corupţie? Ce s-a întâmplat cu raportul Curţii de Conturi, cu ilegalităţile constatate, 60 de milioane lei?

Sunt faptele doamnei primar. Din păcate suferim cu toţii. Doar penalităţile pierdute prin procese cu diferiţi furnizori, nu doar pe salubritate, cu diverşi furnizori, sunt câteva zeci de milioane lei. Doamna le va plăti, nu le vor plăti cetăţenii Sectorului 1”, a precizat Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.

La rândul său, consilierul local la Primăria Sectorului 1 din partea PNL, Dinu Gheorghe, a lansat pe Facebook un val de acuzații împotriva primăriței:

”Proiectul de suflet al primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, nu cunoaște niciun progres real. A promis peste 40 de km de promenadă verde, iar în realitate nu a făcut nici măcar 4 km.

Motivul? Primarul Sectorului 1 invocă din nou un motiv de tip conspirativ: „mafia imobiliară”.

De mai bine de doi ani, Sectorul 1 se află într-o stare de latență, iar singurul responsabil real este executivul primăriei, în frunte cu actualul primar, Clotilde Armand.

Clotilde Armand, nu mai merge treaba cu păcălelile conspirative la cetățeni. După mai bine de doi ani de mandat, rezultatele își spun cuvântul. Și sondajele la fel.

Mandatul lui Clotilde Armand se rezumă, în realitate, la o luptă imaginară cu conspirațiile: mafia locurilor de joacă pentru copii, mafia imobiliară, mafia media, mafia piețarilor, mafia galactică și orice altă mafie inventată în funcție de aria în care se vede cel mai puternic lipsa rezultatelor pe plan administrativ”.

Blocajul de la primărie

Dincolo de acuzații reciproce și de interese obscure, realitatea este că de doi ani de zile există un blocaj la nivelul Primăriei Sectorului 1 din care cei mai pagubiți ies în cele din urmă bucureștenii: Clotilde Armand acuză ”mafia PSD-PNL”, în timp ce consilierii locali și cele două partide o acuză pe primăriță pentru refuzul de a încerca un minim dialog.

Între timp, străzile din sector nu sunt reparate, parcurile nu sunt amenajate, nu se execută aproape deloc lucrări de interes public iar gunoiul a avut lungi perioade de timp în care s-a strâns în mormane pe străzi.

În spațiul public a răbufnit de numeroase ori nemulțumirea cetățenilor, cu declarații de revoltă în care se spune că ”Sectorul 1 nu a fost niciodată atât de murdar”. Imagini cu șobolanii în număr mare care au invadat parcurile și străzile din sector au fost distribuite în mai multe rânduri de mass media și s-au viralizat pe internet.

Războiul gunoaielor

La scurt timp după preluarea mandatului de primar, Clotilde Armand a refuzat să mai achite facturile către operatorul de salubritate din Sectorul 1, Romprest, motivând că bugetul primărirei pur și simplu nu își poate permite asemenea costuri.

În ciuda insistențelor Romprest privind o eventuală renegociere a contractului sau măcar o așezare la masa dialogului, poziția obtuză a primărițeia făcut ca, după o perioadă în care operatorul de salubritate a mai ridicat fără să fie plătit gunoiul, acesta să își oprească activitatea.

În cele din urmă, vara lui 2021 a putut găsi Sectorul 1 cu adevărați munți de gunoi pe străzi, spre revolta locuitorilor, prinși la mijloc în războiul dintre Clotilde Armand și Romprest.

Situația a continuat luni de zile, cu riscul de a transforma Sectorul 1 într-un focar de boli și infecții, un adevărat atentat la adresa sănătății bucureștenilor.

Nu am mai văzut niciodată Bucureștiul atât de murdar și nu văd prea mult soare în viitor (…).”, declara în iulie 2021 Octavian Berceanu, șeful de la acea vreme al Gărzii de Mediu, potrivit digi24.ro.

Lucrurile au degenerat într-atât de tare încât, pentru a sili compania de salubritate să ridice gunoiul, deși primăria Sectorului 1 nu își achitase obligațiile contractuale, Clotilde Armand a solicitat și a primit de la Prefectul Capitalei declararea stării de alertă sanitară.

”Stimaţi cetăţeni,

De luni de zile, sunteţi supuşi unui asediu constant al gunoaielor, mizeriei şi şobolanilor. Dar cel mai mare pericol este incompetența soră cu minciuna din primăria sectorului 1. De dragul circului mediatic, pentru a-şi construi platforma pentru alegerile prezidenţiale la care visează, primarul.”, a venit reacția promptă a PNL Sector 1, într-o scrisoare publică.

Trebuie amintit că primărița ”a reușit performanța” unică de a băga primăria în procedură de executare silită, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 1 ca societății de salubritate Romprest să îi fie achitate toate datoriile, plus restanțele la plată.

Astfel, magistraţii au decis că Primăria Sectorului 1 este executată silit şi nevoită să plătească restanţele către Romprest:

”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 10.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, a fost decizia Judecătoriei Sectorului 1 care a dat dreptate firmei de salubritate.

Până și Primăria Municipiului București a amendat Primăria Sectorului 1, în urma unui control efectuat în vara lui 2022 de către Poliția Locală, din cauza mizeriei de pe străzi, scrie spotmedia.ro.

Romprest câștigă în instanță

Iar cetățenii revoltați au adus saci cu gunoi pe treptele Primăriei Sectorului 1, ca ultima formă disperată de protest, în fața situației ieșite din comun ce îi făcea să doarmă cu munții de gunoaie sub geamuri. 

Clotilde Armand a continuat însă, în ciuda tuturor evidențelor, războiul cu firma de salubritate, care a ajuns, cum altfel, în sălile de judecată, iar cele două părți și-au intentat reciproc procese, în mai multe dosare.

Deși primărița publică postări victorioase pe Facebook, anunțând procese câștigate împotriva Romprest și a ”mafiei gunoiului”, luna februarie a anului în curs i-a adus o nouă înfrângere definitivă în războiul purtat cu firma de salubritate.

Curtea de Apel București i-a respins definitiv solicitarea pentru suspendarea plății facturilor emise de operatorul de salubritate, precum și pretențiile legate de plata cheltuielilor de judecată de către Romprest.

”Respinge ca nefondat apelul reclamanților (n.red. – Sectorul 1 al Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, reprezentate de Clotilde Armand). Respinge excepțiile inadmisibilității.

Admite apelul principal formulat de pârâtă cu privire la Încheierea din 12.07.2022. Anulează în parte Încheierea doar cu privire la calitatea de reprezentant a Consiliului Sectorului 1. Anulează în parte sentința cu privire la soluția dată prin referire la Consiliul Local Sector 1 și, în rejudecare:

Anulează acțiunea acestui reclamant (n.red. – Sectorul 1 al Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, reprezentate de Clotilde Armand), dat fiind lipsa calității procesuale a persoanei semnatare. Respinge ca nefondat apelul incident al pârâtei. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 03.02.2023”, au decis judecătorii de la Curtea de Apel, după ce judecătorii Tribunalului București dăduseră în procesul de Fond o soluție similară, scrie gandul.ro.

Aproape 10 milioane de euro pe studii de fezabilitate

Între timp, Garda Națională de Mediu a amendat primăria condusă de Clotilde Armand cu 300.000 de lei din cauza unui adevărat focar de infecție localizat pe strada Drumul Carierei din Sectorul 1, iar războiul gunoaielor continuă, bucureștenii riscând la începutul lui 2023 să se întoarcă la situația din 2021.

Clotilde Armand este acuzată acum că nu a semnat contractele de delegare către operatorii de sortare a deșeurilor și nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege.

Dacă bani pentru salubrizare nu se găsesc la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand este acuzată  chiar de către viceprimarul sectorului, Ramona Porumb, că peste 9,5 milioane de euro sunt alocați pentru studii de fezabilitate.

”Atunci când timp de 2 ani nu faci nimic ca primar, nu demarezi niciun proiect pentru comunitate, alegi, într-un final, să toci banii locuitorilor Sectorului 1 pe hârtii ce vor rămâne probabil tot prin vreun sertar.

În spatele incompatibilității cu funcția pe care o deține și a nepriceperii dovedită în administrația publică, primarul Sectorului 1 decide să irosească banul public pe studii de fezabilitate”, susține Ramona Porumb.

”Cu siguranță va fi interesant de urmărit atribuirea acestora, ținând cont de sumele prevăzute în buget, respectiv peste 9,5 milioane euro, dar mai ales, dacă va pune ceva în practică sau va trece totul la maculatură.

Deja avem exemplul celor inițiate în anul 2022, precum studiul referitor la modernizarea și refuncționalizarea Pieței 1 MAI, atribuit din luna mai, dar nici până în prezent nu a fost adus votului Consiliului Local, ce să mai vorbim despre demararea lucrărilor, va mai trece un an probabil”, arată viceprimarul liberal.

Fraudarea alegerilor

Clotilde-Armand-Foto-zin.ro
Clotilde-Armand-Foto-zin.ro

Clotilde Armand a devenit primăriță în urma unui uriaș scandal legat de fraudarea votului în alegerile locale, televiziunile de știri prezentând imagini cu candidata USR umblând în sacii cu voturi înainte de terminarea numărătorii oficiale.

În prezent, ancheta în cazul acuzațiilor de fraudă la alegerile locale din Sectorul 1 continuă în două dosare la Parchetul Curții de Apel București, după desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), scrie gandul.ro.

La doi ani de la desfășurarea evenimentelor, procurorii nu au pus însă nicio persoană sub acuzare.

Ancheta a bătut pasul pe loc cât timp a fost la SIIJ, procurorul Sorin Iașinovschi așteptând renumărarea voturilor de către polițiști.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie 2021 polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare a fost inițial 8 aprilie 2021, fiind ulterior prelungit.

Între timp, un al treilea dosar a fost deschis în urma unei plângeri, iar cercetările sunt făcute de Parchetul Tribunalului Militar București și vizează fapte de neglijență în serviciu a jandarmilor care asigurau paza la acel obiectiv, dar și un posibil abuz în serviciu, violarea sediului profesional și uzurparea de calități oficiale sub forma complicității, potrivit sursei citate.

ANI pune tunurile pe Clotilde Armand

Clotilde Armand are însă în prezent probleme legale chiar mai mari decât acuzația, extrem de gravă, că ar fi participat la fraudarea procesului electoral.

Agenția Națională de Integritate a acuzat-o oficial de conflict de interese, de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane precum și de faptul că și-a acordat singură venituri, profitând de poziția pe care o ocupă.

Potrivit unui comunicat al ANI, care a constatat conflictul de interese, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, finanțat din fonduri europene, decizie care a produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.

Nu doar că s-a numit singură în funcția de manager de proiect, dar și-a majorat și indemnizația lunară, cu până la 30%, arată Agenția Națională de Integritate.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1 din București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.

”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a transmis că Armand beneficiază de prezumția de nevinovăție și va rămâne în funcție până la o decizie judecătorească definitivă. A cerut însă în instanță anularea dispoziţiilor prin care Clotilde Armand şi-a majorat venitul lunar.

Clotilde Armand se apără și susține că a respectat legea, amenințând cu plângeri penale atât inspectorul ANI care a trimis sesizarea împotriva ei la Parchet, cât și pe prefectul Toni Greblă.

Imaginea sa publică este însă mai șifonată ca oricând, un val de cereri de demisie/demitere a primăriței inundând spațiul public pe final de an 2022 și început de 2023. 

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentMinistrul Educației, chemat la „Ora Guvernului”. USR caută întrebări
Articolul următorLector universitar la „Babeș-Bolyai”, arestat pentru mită: sute de euro cerute de la masteranzi