Guvernul Ciucă (captură ședință)

Guvernul intenționează să ia o serie de măsuri pentru a ajuta populația, în contextul creșterii prețurilor la energia electrică. Astfel, surse guvernamentale au declarat că reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%, practicarea unui adaos comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5% şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili sunt printre propunerile luate în calcul pe fondul crizei din domeniul energiei.

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, luni, cu miniştrii de resort pentru a discuta despre propunerile Guvernului pentru atenuarea efectelor crizei energetice.

Potrivit unor surse guvernamentale, peste 4 milioane de gospodării ar urma să beneficieze de vouchere. De asemenea, este luată în calcul o posibilă creştere a producţiei de energie.

La intrarea în şedinţa PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat că săptâmâna aceasta vor fi finalizate măsurile privind criza din energie. Acesta a precizat că este foarte dificil ca Executivul să elaboreze o ordonanţă până miercuri. Nicolae Ciucă a explicat că în această seară va avea loc o întâlnire cu toţi miniştrii responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie.

Premierul a confirmat că săptămâna aceasta vor fi finalizate măsurile pe energie.

„Cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor”

„Pe energie, da, dar nu în Guvern. Este foarte greu să ieşim cu o Ordonanţă de Guvern până miercuri. În schimb, în seara aceasta avem întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie”, a declarat şeful Executivului.

Întrebat dacă o soluţie ar fi reglementarea preţului la energie şi la gaze, premierul a dat o serie de explicații pe acest subiect. El a spus că cel mai probabil se poate discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor.

”Sunt două soluţii în discuţie, partea această de reglementare este de asemenea în analiză, cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor”, a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a afirmat că „ştie despre ce este vorba”, atunci când a fost chestionat legat de propunerile preşedintelui PNL, Florin Cîţu, privind reducerea TVA şi a contribuţiilor sociale.

Premierul a mai declarat că vor fi analizate propunerile pentru a vedea care este impactul asupra bugetului de stat.

„A rămas să analizăm această propunere, în urma impactului pe care îl vor avea în bugetul consolidat. Vă rog să ne daţi voie să vedem care sunt consecinţele acestor decizii şi vom lua deciziile, cu datele pe masă”, a afirmat el.

Surse politice spun că marţi ar fi programată o şedinţă a coaliţiei.

Citește și: Tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, nemulțumiți de colaborarea cu PSD

Articolul precedentScandalul din Mogoșoaia se mută la Curtea Constituțională. Prima decizie favorabilă proprietarilor de teren
Articolul următorÎncă un pas pentru desființarea SIIJ: proiectul are votul deputaților