Alina Bica

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a a depus plângere pe numele Laurei Codruţa Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată.

„Această plângere nu are legătură cu procesul de selecţie în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectiv, prin urmare doamna Kovesi nu anunţase nicio intenţie legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile, la finalul procesului am fost declarată nevinovată. Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte. Declaraţia domnului Simu, dată în apel în faţa judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul (Gheorghe, n.r.) Popovici şi a fost obligat să mintă în ceea ce mă priveşte. Declaraţiile lui Mihăilescu, Şerban Pop, şi un raport în care Inspecţia Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat Alina Bica la Antena3.

Alina Bica susține că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi. „Cred că acest aspect a fost determinant. În octombrie, noiembrie 2012, când mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus că e un ghinion şi nu şi-ar dori să fie în locul meu. După ce am fost numită ca procuror-şef al DIICOT a existat o soluţie ca să fie declinat dosarul către DNA şi mi-aduc aminte că am refuzat să fac acest lucru, deoarece am crezut că e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut că doamna Kovesi poate fi neutră în legătură cu fratele ei. Din ce am citit în presă, am înţeles că acest dosar a fost declinat la DNA şi închis”, a mai spus Alina Bica.

Întrebată dacă a fost victima unor violenţe, fosta şefă a DIICOT a spus: „Da, a fost o situaţie pe care nu o doresc nimănui şi care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcţionar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneai şi a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro şi am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi – mobile, imobile şi financiare”. Instanţa supremă a decis definitiv, în iunie 2018, achitarea Alinei Bica în dosarul privindu-l pe omul de afaceri Horia Simu, în care fostul procuror-şef a fost condamnată în primă instanţă la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

Articolul precedentOUG pentru legile Justiției și pentru procurorul european, în Monitorul Oficial
Articolul următorTimmermans, „regele neîncoronat al nobilimii europene”