Aflăm pe site-ul Euractiv.com că preşedintele PSD va participa la Congresul Partidului Socialist European, pe 22-23 februarie, la Madrid, deşi a declarat anterior că nu doreşte să apară în fotografii alături de oameni care urăsc România. Euractiv face apoi referire la olandezul Frans Timmermans, membru al PSE şi nimeni altul decat candidatul stabilit de PSE pentru şefia viitoarei Comisii Europene.

Ce nu aflăm însă este că Liviu Dragnea nu este singurul socialist din UE care nu vrea să se fotografieze cu Timmermans. Actualul înfocat susţinător al Laurei Kovesi nu este văzut bine nici în Olanda. Presa olandeză a scris de-a lungul timpului despre caracterul său impulsiv şi despre orgoliul său prea mare. Dar cel mai important este că Partidul Laburist din care face parte a pierdut 29 de mandate din cele 38 deţinute înainte de alegerile din 2017. Este cea mai mare înfrângere postbelică. Din acelaşi partid face parte şi fostul şef al Eurogrupului (instituţia informală care adună miniştrii de Finanţe ai Zonei Euro), Jeroen Dijsselbloem, politicianul cu studii în domeniul agricol care a împărţit austeritatea în toate colţurile Europei, inclusiv în Olanda – unul dintre motivele dezastrului electoral.

Este drept, şansele PSE de a conduce Comisia sunt aproape zero. Dar totuşi, cum se face că PSE a propus drept candidat la şefia Comsisiei un membru al unui partid social-democrat din Olanda care a fost făcut una cu pământul la ultimele alegeri şi care nu are în Parlamentul de la Bruxelles decât trei deputaţi (şi, cel mai probabil, va pierde cel puţin unul dintre ei la alegerile din mai)? Un posibil răspuns este dat de un articol al senatorului olandez Ronald van Raak (Partidul Socialist din Olanda) publicat de The Post.nl: aşa-zisul laburist Timmermans este reprezentatul unei „nobilimi europene” şi doreşte să ajungă „regele neîncoronat al Europei”.

Şef peste şefii Europei

Lucrurile mi s-au limpezit când am văzut lista cu titlurile obţinute: Cavaler al Ordinului de Malta, Marea Cruce a Ordinului pentru Merit din Chile, Marea Cruce al Ordinului Marelui Duce Gediminas din Lituania, Marea Cruce a Ordinului Crucii Terra Mariana, Marea Cruce a Ordinului Stelei Sudului, Cavaler al Legiunii de Onoare, Comandant al Ordinului Naţional Pentru Merit din Romania, Ofiţer al Ordinului Pentru Merit din Polonia şi Cavaler al Ordinului Orania-Nassau. Frans Timmermans reprezintă noua nobilime europeana”, scrie van Raak.

Continuare pe Cotidianul.ro

Articolul precedentAlina Bica a depus plângere pe numele Laurei Codruța Kovesi
Articolul următorFirea vrea să atribuie mai multe trasee de transport către societatea din oraşul în care primar este soţul ei