Obligativitatea PLF-ului la intrarea în țară a fost hotărâtă, prin Ordonanță, la 15 decembrie 2021.
Astfel, cei care intră în România trebuie să completeze un formular digital. Motivul?
”În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, toate persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România;
Completarea se realizează în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, a formularului prin accesarea adresei web plf.gov.ro”.
Până aici, nimic ciudat. Bineînțeles că au fost destui care au refuzat sau au uitat să completeze formularul cu pricina, drept urmare au fost amendați. Lucru logic și corect.
Și, atunci, de ce vrea USR anularea amenzilor PLF?
Pentru că, pe lângă cei care și-au luat amendă pe bună dreptate, au fost și alții care au primit amendă degeaba. Ba chiar mai multe amenzi.
De ce? Simplu: pentru că, la momentul în care s-a dat Ordonanța, n-au fost luate în calcul toate scenariile.
Nu, argumentul USR conform căruia ”avalanșa de amenzi a început zece zile mai târziu (n. r. de la Ordonanță), timp insuficient pentru ca toți românii aflați peste granițe și care au vrut să se întoarcă în țară de sărbători să se poată informa corect și complet cu privire la noile îndatoriri pe care le au” nu stă în picioare.
Când știi că e pandemie și că regulile se schimbă de la o oră la alta, e de datoria ta să te informezi. Constant. Să știi la ce să te aștepți. Ignoranța nu e un motiv valid pentru anularea unei amenzi.
În schimb, restul argumentelor stau în picioare
Pe lângă amenzile date ”pe bună dreptate”, au existat, însă, și altele, cel puțin aberante.
Multe persoane nici nu au fost întrebate la graniță de PLF. Da, am spus că ignoranța nu e o scuză, ar fi trebuit să se informeze înainte. Dar, la fel de bine, și reprezentanții Statului aveau obligația să solicite formularul cu pricina.
Dacă e obligatoriu pentru intrarea în țară, faptul că nu a fost cerut la graniță reprezintă un soi de verificare făcută de mântuială. În stilul ăsta, am putea pune și întrebarea: buletinul/pașaportul l-or fi cerut?
Alte persoane au fost amendate pentru că au trecut ”frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru”, se precizează în proiectul de lege inițiat de deputaţii USR Silviu Dehelean şi Stelian Ion, împreună cu europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.
”O absurditate la fel de mare îi vizează pe românii care fac naveta zilnic sau săptămânal în afara graniţelor ţării care au primit amenzi de mii de lei. Asta pentru că autorităţile statului par să fie impotente în a comunica unele cu celelalte”, completează iniţiatorii proiectului.
Cea mai aberantă situație este aceea a persoanelor care au primit amenzi pentru necompletarea formularului, la câteva săptămâni după trecerea graniței. Asta cu toate că au completat formularul. De ce? Pentru că Ordonanța presupune păstrarea formularului doar 15 zile în baza de date. Drept urmare, persoanele ale căror date au fost șterse au primit amenzi, cu toate că erau în legalitate.
Bun, și ce vrea USR prin acest proiect de lege?
”Anularea amenzilor contravenționale stabilite în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum și a obligațiilor fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment.
Amenzile care au fost deja achitate, parțial sau integral, vor fi restituite persoanelor sancționate.
Datele cu caracter personal completate de românii care intră în țară vor fi stocate timp de 6 luni de la momentul completării formularului, față de cele 15 zile prevăzute acum în OUG 129/2021.”
Ar fi o reparare parțială. Sau, mai exact, ar rezolva efectul, nu cauza.
Înainte de a da o lege/ordonanță orice, e musai să te gândești la toate variabilele. Și să-ncerci să le acoperi pe toate, pentru a nu te trezi că sunt situații la care nu te-ai gândit. Cum e asta cu persoanele amendate, cu toate că au completat formularul.
Informezi cât mai bine populația despre o schimbare care îi va afecta. Pui afișe la graniță, în caz că unii chiar nu știu sau nu au avut acces la internet, pentru a afla exact ce trebuie să facă.
Te asiguri că personalul care trebuie să asigure respectarea legii este, și el, îndeajuns de informat despre ce are de făcut. Că știe ce procedură trebuie să urmeze și o și urmează.
Te asiguri că există comunicare și transparență între instituțiile Statului. Că fiecare știe exact care îi e misiunea. Că are acces la bazele de date de care are nevoie. Că vorbesc între ele, pentru a evita situații cel puțin stânjenitoare.
Cu alte cuvinte, acest proiect de lege e o picătură într-un ocean. Până nu e rezolvată cauza, vom continua să ne confruntăm, constant, cu probleme de genul acesta. Și vom continua să plătim amenzi pe care nu le merităm.