Sorin Cîmpeanu (captură video)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că până la începutul săptămânii viitoare va ajunge primul lot de teste pe bază de salivă în școli, mai exact 10 milioane de teste, destinate preșcolarilor, elevilor și angajaților din învățământ.

„Apreciem deblocarea procesului de achiziţie a testelor, atât de necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă sanitară a şcolilor şi grădiniţelor”, a declarat ministrul, relatează Agerpres.

Acest anunț al ministrului vine după ce CNSC a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic implicat în achiziția testelor de salivă pentru școlile din România. Astfel, după reluarea procesului de achiziție, IGSU a invitat la sediul instituției cei patru furnizori pentru încheierea contractelor subsecvente pentru furnizarea a 18.500.000 de teste rapide pe bază de salivă pentru depistarea coronavirusului.

Testele de salivă și problemele întâmpinate în școli

În luna noiembrie a anului trecut, ministrul Cîmpeanu declara că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor putea fi administrate copiilor atât la școală, cât și acasă, de către părinți, decizia fiind luată de fiecare școală și grădiniță la nivel de consiliu de administrație.

La câteva zile de la această declarație, zeci de părinți au protestat și au cerut ca testele să fie făcute de un medic în incinta unității de învățământ. Ba mai mult, unii dintre ei au început să comercializate aceste kituri cu teste pe baza de salivă pe internet.

La începutul lunii decembrie, Cîmpeanu a avut o declarație bizară, comparând testele de salivă pentru elevi cu cele de sarcină sau tăierea unghiilor. Oficialul a vrut să precizeze faptul că aceste activități nu reprezintă un act medical și are încredere în responsabilitatea părinților.

Reamintim că în unele școli testarea se face în clasă, dar cele mai multe unități de învățământ au decis ca elevii să fie testați acasă.

Totodată, miniștrii Sănătății și Educației, Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu, au realizat trei videoclipuri, un ghid video, despre modul de utilizare a testelor de salivă, pentru a veni în sprijinul părinților și a profesorilor.  În centrul celor trei videoclipuri sunt cei doi oficiali împreună cu un elev de zece ani, care participă la demonstrație.

Sorin Cîmpeanu: „Ne furăm căciula, iar la primul examen rezultatele pot fi suprinzătoare

Articolul precedentAUR susține revendicările angajaților STB
Articolul următorMinistrul Predoiu și desființarea SIIJ: „Am avut în față două căi mari, să facem un proiect ideal sau un proiect care să îndeplinească toate criteriile tehnice de funcționalitate”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.