Să te gândeşti din când în când la mine”. La patru decenii de la lansare, şlagărul Angelei Similea este mai actual ca niciodată la Iaşi, unde opoziţia, reprezentată de fostul său cumnat, Gabriel Surdu (PDL), este mână-n mână cu puterea, al cărei exponent este primarul Gheorghe Nichita (PSD). Opoziţia nu supără cu nimic puterea, iar cei aflaţi la conducere se gândesc mereu, nu doar din când în când, la colegii lor din afara arcului decizional, având grijă ca aceştia să nu ducă lipsă de nimic. Lider local al PDL, Gabriel Surdu, fratele defunctului soţ al Angelei Similea, Victor Surdu, este un prosper om de afaceri şi prieten la cataramă cu primarul PSD al municipiului.

Gabriel Center Strada Sf.Lazar

Cum poţi să-şi dezvolţi liniştit afacerile fără să te deranjeze nici unul din şmecherii judeţului? Te faci frate cu dracul şi îţi rezolvi fără griji treburile.
Aşa a procedat şi unul dintre aşa-zişii lideri ai opoziţiei din Iaşi. Gabriel Surdu, preşedintele organizaţiei judeţene Iaşi a Partidului Democrat Liberal, a ajuns să facă tot felul de afaceri alături de primarul PSD al municipiului reşedinţă de judeţ, Gheorghe Nichita. Ajuns lider de partid prin presiuni politice făcute la nivel central., Gabriel Surdu nu numai că şi-a văzut liniştit de afaceri, dar a reuşit să distrugă şi ultima fărâmă de opoziţie la nivelul judeţului.
Pe lângă toate acestea, sse remarcă însă abilitatea acestuia de a face afaceri tocmai cu cel care ar trebui să-i fie duşman politic. Gabriel Surdu este unul din cei mai bogaţi politicieni din Iaşi, el deţinând firme de construcţii, societăţi de pază, centre de afaceri şi multe alte business-uri. În acest număr al revistei ne vom referi la două imobile ridicate de Surdu în Iaşi, ambele într-o zonă centrală. Afacerile cu municipalitatea nu stau însă în construcţia acestor imobile, ci în faptul că Gabriel Surdu nu deţine pentru nici una locuri de parcare suficiente, locuri solicitate de regulamentul instituit tocmai de Primăria municipiului Iaşi şi avizat de Consiliul Local din care chiar el face parte.
În primul rând, este vorba de un imobil amplasat în strada Săulescu, arteră aflată foarte aproape de Piaţa Unirii. Aici, Gabriel Surdu a ridicat o clădire ce serveşte drept centru medical. Ei bine, acest imobil nu are nici măcar un loc de parcare, iar toate autoturismele opresc pe unde apucă. Cu toate acestea, Gabriel Surdu nu a primit nici măcar o avertizare din partea Primăriei pentru a concesiona în altă parte nişte locuri de parcare a autoturismelor.
Şi asta nu este tot. Gabriel Surdu a ridicat în urmă cu mai mulţi ani, mai exact în 2008, o clădire cu opt nivele, toată din structură metalică, investiţia ridicându-se la peste patru milioane de euro. Gabriel Business Center, amplasat pe strada Sf. Lazăr, a beneficiat de la Primărie de o autorizaţie cu doar cinci locuri de parcare şi nimeni nu s-a sesizat nici până în ziua de azi de neregulile apărute.
Surdu susţine că mai are câteva locuri de parcare la subsol şi atât. De precizat că omul de afaceri ce deţine trustul Terramold are în proprietate şi un spaţiu ultracentral pe Bulevardul Independenţei din Iaşi. Acest spaţiu este însă catalogat ca teren viran şi este îngrădit.

De la Ponta la Blaga

Gheorghe Nichita Sursa Infoapollonia.Ro

Acestea sunt doar câteva din subterfugiile la care a apelat Surdu de-a lungul timpului pentru a-şi urmări interesul.
Cine este însă Gabriel Surdu? Până în 2008, fostul cumnat al Angelei Similea (el fiind fratele defunctului Victor Surdu, fost ministru al Agriculturii şi fost lider al Partidului Democrat Agrar din România – PDAR) a fost unul din membri de vază ai PSD Iaşi. Ulterior a trecut la PDL, însă asta nu l-a împiedicat să-şi dezvolte în continuare afacerile. Despre Surdu se spune că iubeşte doar două persoane – pe el însuşi şi pe Gheorghe Nichita. De aici şi prosperitatea sa financiară. Gabriel Surdu este şi preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Iaşi.
Cu spate politic, cu afaceri prin tot felul de interpuşi şi nu numai, Gabriel Surdu a prosperat şi a ajuns unul din cei mai bogaţi ieşeni. De numele lui Gabriel Surdu se leagă cel mai mare tun dat de primarul Gheorghe Nichita, respectiv afacerea Palas. Complexul a fost ridicat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care deţine reţeaua Iulius Mall din Iaşi, Cluj Napoca, Suceava şi Timişoara. Firma lui Surdu a primit un contract frumos pentru mall-ul din Banat şi pentru cel din Iaşi. Aşa s-a explicat şi de ce Surdu a votat în Consliul Local pentru construcţia complexului Palas, în vreme ce colegii săi din PDL s-au pronunţat împotrivă.

Afaceri sub umbrelă politică

Gabriel Surdu a ajuns preşedinte la PDL Iaşi după ce şi-a îndepărtat, mai mult sau mai puţin ortodox, toţi adversarii.
Mai întâi şi-a netezit calea spre vârf cu o echipă de oameni loiali lui, după care i-a dat la o parte pe potenţialii contracandidaţi. Calea lui Surdu a fost netezită şi de primarul Gheorghe Nichita, cel care nu-l contrează absolut deloc în Consiliul Local, ambii ridicându-şi mingea la fileu ori de câte ori li se iveşte oportunitatea. După cum am arătat mai sus, Surdu nu stă tocmai bine cu locurile de parcare pentru clădirile ridicate cu generozitatea şi concursul Primăriei.
Liderul pedelist nu a vrut nici măcar să audă propunerea Primăriei ca toţi proprietarii de imobile să plătească după un termen de cinci ani jumătate din sumă către municipalitate pentru concesionarea parcărilor. „A trimite 50 la sută din venituri veţi constata că Primăria este datoare celor care concesionează parcarea. Toţi lucrăm în domeniul economic şi facem câte o afacere. Când aş face o concesiune m-aş strădui să nu fiu dator, pentru că veniturile încasate şi apoi plata către Primărie nu există”, a susţinut Surdu, în calitatea sa de consilier local. El a continuat, arătând că, în opinia sa, parcările trebuie concesionate cu venituri fixe. „Nu contează căte maşini vin pe zi, asta ne interesează mai puţin. Îmbunătăţirile pe care le aduce este problema dumnealui, nu ne interesează pe noi. Consider că e corect să i se dea un termen de amenajare, iar jumătate din venituri este o greşeală”, amai spus Surdu. Oare aici nu poate fi vorba de incompatibilitate sau conflict de interese, de vreme ce Surdu îşi exprimă opinia despre cum ar trebui administrate parcările din municipiu, în condiţiile în care abia a primit autorizaţie pentru imobilele pe pe care de deţine?

Imperiu financiar

Gabriel Surdu este acţionar la şapte societăţi şi fondatorul unei fundaţii. Toate poartă denumirea generică de Terramoldo, fie că este vorba de construcţii, servicii medicale sau altele. Societatea Terramold SRL, cea care funcţionează în clădirea de pe strada Săulescu, a încheiat contracte cu Institutul de Chimie Macromoleculară, cu Ministerul Muncii şi a obţinut finanţare inclusiv prin intermediul Ministerului Dezvoltării regionale. Averea lui Gabriel Surdu cuprinde cinci terenuri intravilane în Iaşi şi Suceava, patru terenuri extravilane în cele două judeţe şi o suprafaţă forestieră. Surdu mai deţine şapte case de locuit în Iaşi şi Suceava, două apartamente în municipiul Iaşi, precum şi un spaţiu comercial în oraş. Susţine că nu are maşini, deşi umblă tot timpul cu un autoturism de teren marca Toyota Landcruiser de culoare gri.
Totodară, şeful PDL Iaşi mai deţine bijuterii de 155.000 de euro şi o colecţie de ceasuri evaluată la 110.000 de euro, iar în ultimii doi ani a înstrăinat mai multe terenuri şi spaţii către diverse persoane. Ca plasamente, Surdu are împrumuturi acordate în nume personal către toate firmele sale, care totalizează peste 15,5 milioane de lei. Gabriel Surdu are şi două credite, în valoare totală de 1,4 milioane de euro. Şi totuşi, dacă este să ne luăm după declaraţiile consilierului local PDL, acestuia nu i-au intrat prea mulţi bani în buzunar anul trecut – doar 9.000 de lei în calitate de director la SC Terramold SRL. Deh, e criză…

Articolul precedentDinu Patriciu, arhitectul “ingineriei” Sun Plaza
Articolul următorMonica Iacob-Ridzi, condamnată la închisoare: „Un procuror DNA mi-a spus, rânjind: «Poate mai torni un copil»”