Sursa: Captură video

Liga Studenților (LS IAȘI) anunță că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu unele afirmații făcute de Cristian Tudor Popescu.

Analistul/ jurnalist a făcut o comparație recentă despre care LS Iași consideră că este umilitoare, vizavi de cei „peste 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași”.

Concret, CTP a spus despre aceștia că ar putea fi comparați cu „teroriștii sinucigași Hamas care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare”.

Într-un comunicat al Ligii Studenților se arată că afirmațiile au fost făcute pe 17 octombrie, în cadrul unui podcast realizat de Recorder, care avea ca temă conflictul israeliano-palestinian și actele de terorism ale Hamas și atacul asupra Israelului.

Cristian Tudor Popescu a făcut o serie de declarații controversate între minutele 55 și 57, în care i-a comparat pe pelerinii creștini ortodocși care s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare.

De asemenea, a afirmat că membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare.

În sensul OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, remarcile lui CTP aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici”, se arată în comunicatul LS Iași.

Pe Facebook, Liga Studenților precizează că apără libertatea religioasă și de conștiință, și că, în condițiile în care majoritatea membrilor sunt creștini ortodocși „pentru care cultul sfinților reprezintă o componentă esențială a credinței”, „astfel de declarații în spațiul public, care sunt de natură să aducă atingere demnității creștinilor, umilindu-i și degradându-i pe pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva la stadiul de teroriști islamici sunt total inacceptabile și trebuie sancționate”.

Libertatea religioasă a fost recâștigată de români cu prețul vieții după jumătate de secol în care puteai face ani grei de pușcărie sau puteai fi trimis în lagăr, deportat sau ucis dacă convingerile tale religioase nu conveneau regimului politic, iar pentru acest fapt nu îl putem lăsa pe domnul Cristian Tudor Popescu să batjocorească credința oamenilor!”, avertizează LS Iași.

La scurt timp, tot pe Facebook a venit și replica din partea lui CTP, o postare cu titlul „Atentat cu moaștele Sf. Parascheva”, în care explică sensul afirmațiilor sale, punctând asupra faptului că „nu mi-am închipuit că unii vor evolua în sens contrar, și asta în România, la Iași, oraș al culturii și inteligenței”:

Pentru orice persoană înzestrată cu rațiune e cât se poate de limpede: compar credința unor oameni în bunătățile care, potrivit Coranului, îi așteaptă în Rai cu credința altor oameni că niște rămășițe umane mumificate pot face minuni pentru ei. Nu spun, potrivit Bibliei, pentru că rolul miraculos al moaștelor nu este povestit acolo, e fabricat ulterior.

Și nu fac altceva decât să râd, căci zic, tot în emisiune: „Să nu râdem de cei care cred în vinul, carnea și fecioarele din Rai, că râdem de noi” – după care fac comparația de mai sus. Cum aș fi putut să compar ACȚIUNILE unora, puțini, dintre cei ce cred în raiul islamic, care se aruncă în aer folosind centuri explozive, cu pelerinajul pașnic al fidelilor Sf. Parascheva, care, după vizita la moaște, se duc pur și simplu acasă?

Am râs de naivitatea ambelor categorii. Atât, măi băieți și fete, am râs, n-am cerut interzicerea cultului Sf. Parascheva sau a celui islamic. Sunt și eu credincios, cred în libertate, și, prin urmare, deși nu sunt religios, cred că oamenii trebuie lăsați să practice religia pe care o doresc, în bună pace. (…)

Mai mult, băieții și fetele de la Ligă se bagă în seamă și în legătură cu evreii religioși, pretinzând că aș fi afirmat că: „membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare”. Fals e ce ziceți domniile-voastre, ori cu intenție ori n-ați ascultat ce-am spus: atât simplii cetățeni evrei, cât și teroriștii islamici sinucigași, trăiesc nu cu moartea așteptând la sfârșitul vieții, ci cu moartea lângă ei în fiecare zi a vieții lor. Dar din motive total opuse! (…)

Nicidecum că asasinii și victimele ar avea o VIZIUNE identică despre moarte și viața de apoi, domnilor studenți!… Faceți și Logică la facultate?

Închei menționând că toate acuzațiile la adresa subsemnatului înaintate CNCD în ultimii ani s-au soldat cu condamnarea, din partea CNCD, și apoi cu desființarea condamnării de către Justiție – Dăncilă, pavian cu mantie, Patriarhul Daniel, mutarea moaștelor a dat jos comunismul, oamenii Sf. Parascheva își scot masca și ling pepsiglasul… Asta studențească, atentat terorist cu moaștele Sf. Parascheva, în opinia mea nu va trece de CNCD.

Și cu o umbră de tristețe că niște oameni tineri, ținuți a fi deștepți (acum poate săriți că v-am comparat cu teroriștii Hezbollah, despre care Trump a zis că sunt „very smart”) se țin de astfel de prostii în zile ca acestea…”.

Articolul precedentO lucrare programată în Eforie Sud va duce la absența apei potabile
Articolul următorConducerea Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară, acuzată de corupție