Marius Constantin Budăi, ministru al Muncii în mai multe legislaturi, are o părere mai mult decât bună despre recalcularea pensiilor.
Așa cum e și normal, dat fiind că Simona Bucura-Oprescu, cea care deține în prezent acest portofoliu, este colegă de partid cu Budăi.
Într-o intervenție la B1 TV, social democratul Budăi a subliniat că „în perioada postdecembristă nu a fost în România niciun astfel de fenomen care să se întâmple asupra sistemului public de pensii”, dând totodată și sfaturi pensionarilor care susțin că li s-a greșit recalcularea.
Budăi a asigurat că cei pe care îi numește „colegii săi” „vor fi extrem de atenți la aceste solicitări, pentru că noi știm cu toții că ieșirea la pensie este un prag psihologic și atunci trebuie să acordăm o atenție deosebită acestor aspecte. (…) Sunt sigur că acele aspecte vor fi clarificate și este această perioadă de tranziție”.
De altfel, Budăi a tot vorbit la plural când s-a referit la munca depusă până a se ajunge la emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor și înmânarea lor în teritoriu, beneficiarilor:
„În perioada postdecembristă, nu a fost în România niciun astfel de fenomen care să se întâmple asupra sistemului public de pensii (…). Am recalculat 5 milioane de pensii într-un an și jumătate. (…)
Dacă dumneavoastră și cu mine am fi lucrat în același birou în toată perioada noastră de vechime, să spunem că avem câte 30 de ani de vechime, am fi avut aceleași salarii pe toată perioada (…), am fi avut muncă egală, contribuție egală, noi doi până acum am fi avut diferență la pensie. Dumneavoastră ați fi avut pensie mai mare pentru că sunteți doamnă și vi se împărțea, până la această lege, la un stagiu de cotizare mai mic, eu aș fi avut o pensie mai mică pentru că mi se împărțea la un stagiu de cotizare mai mare (…).
Cel mai important în această lege, ce s-a avut în vedere în această lege este așezarea pe contributivitate și încurajarea muncii”, a declarat Marius Budăi pentru sursa citată.