Sursa: Facebook

Ministrului Muncii Marius Budăi i se cere demisia de către Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA, în contextul „frământărilor” sociale din ultimele două săptămâni.

Într-un comunicat de presă citat de Agerpres, sindicaliștii subliniază că ministrul Muncii interpretează „într-un mod personal şi dictatorial dialogul social” și că acesta se „așează” la masa dialogului doar cu anumiți parteneri sociali, „după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social”.

În acest context, Cartel Alfa subliniază că „primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al Muncii şi intrarea intr-un dialog social real şi responsabil”, dar și, ca o „a doua măsură prioritară” „este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator”.

Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau ameninţă cu greva. Răspunsul acestora vine după şiruri lungi de nemulţumiri în care negocierile au eşuat, iar doleanţele lor nu au fost luate în seamă. Nu doar incompetenţa domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci şi lipsa de preocupare, empatie şi solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică şi cetăţeni. Politicienii tratează sindicaliştii din educaţie precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe „nevoia de terminare a grevei” şi nu pe soluţionarea problemelor şi a cauzelor acestora”, subliniază sindicaliştii Cartel Alfa, confederaţie care reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.


Conflictul social amplu existent astăzi în România şi care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct al unor decizii politice greşite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor); al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare şi prin întreţinerea unor inechităţi majore în societate; al incompetenţei promovate la toate nivelurile de decizie; al lipsei de consultare cu partenerii sociali. În fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucţionarea dialogului social şi atitudinea arogantă a guvernanţilor au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulţumirile lucrătorilor. (…)”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentKelemen Hunor, de Ziua unităţii naţionale maghiare: „Să fim mândri de noi înșine, de comunitatea noastră și de identitatea noastră”
Articolul următorEXCLUSIV zin.ro – Războiul etichetelor: Cum au ajuns românii să consume produse alimentare importate sub branduri românești