Fost șef al ANAF avertizează asupra unei încercări „a UDMR de a plasa parghiile ANAF în mâinile baronilor locali”

Gelu Ștefan Diaconu, care de-a lungul timpului a deținut mai multe funcțiii în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, dar și în cel al Economiei, avertizează asupra unui nou proiect legislativ care vizează modificarea OUG 74/2013 – privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Proiectul a fost depus de grupul parlamentar UDMR, iar Diaconu spune că aceasta este o încercare de a slăbi activitatea ANAF și de a o pune în mâna „baronilor locali”.

O nouă încercare a UDMR de a plasa pârghiile ANAF în mâinile baronilor locali: UDMR încearca să anuleze regionalizarea ANAF și să reînființeze administrațiile fiscale județene. Încă un pas spre disoluția capacității administrative ANAF. Impotența guvernului PSD-ALDE de a finaliza proiectul de reformă finanțat de Banca Mondială, diminuarea resurselor alocate ANAF, demobilizarea activității ANTIFRAUDEI au oferit tot atâtea pretexte pentru UDMR de a iniția acest proiect de lege pe care l-au tot scos din sertar ori de câte ori au constatat că majoritatea parlamentară se clatină.

Le reamintesc inițiatorilor ca, în 2014 si 2015, gap-ul din colectarea TVA a scăzut constant față de nivelul de cca 45% cât era la momentul reorganizării din 2013. Politizarea excesivă a managementului și permanenta slăbire a instrumentelor ANAF vor duce la un veritabil dezastru”, scrie Diaconu pe Facebook.

Acesta a deîinut timp de mai mulți ani funcția de președinte la Ministerul Finanțelor Publice, Agenția de Administrare Fiscală, după ce anterior, până în 2013, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. În perioada mai 2012 – iulie 2012 acesta a fost directorul de cabinet al ministrului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.