Directorul Complexului Energetic Oltenia, Dan Laurențiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, este acuzat de procurorii DNA că a cauzat un prejudiciu de 84 milioane de lei în dosarul în care este urmărit penal și fostul ministru al Transporturilor Dan Șova. DNA a anunţat miercuri că Ciurel a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu.

Procurorii DNA susțin că, în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), la data de 21 martie 2007, Laurențiu Ciurel a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA Șova și Asociații, a unui contract de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari”.

Ulterior, în calitate de director general și ordonator de credite la Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, el a semnat un act adițional la contractul inițial, prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 de lei, iar la data de 19 decembrie 2007 şi-a pus semnătura pe un al doilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 de lei. Apoi, pe 22 decembrie 2008, Laurențiu Ciurel a semnat un al treilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiași contract cu suma de 310.000 lei.

„Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA Șova și Asociații a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistență juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activități, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA Șova și Asociații”, susţine DNA.

Semna contracte pe bandă rulantă

Procurorii îl mai acuză pe Laurențiu Ciurel că, în calitate de director general și ordonator de credite al CER, a încheiat cu SCA Șova și Asociații, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari și ICM — SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară.

În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 de lei, (din care 977.463,88 de lei comision de succes), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA Șova și Asociații. În fine, în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, Laurențiu Ciurel a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 de lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 de lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activitățile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei.

Articolul precedentTheodor Berna reținut pentru evaziune fiscală.
Articolul următorGheorghe Bunea Stancu rămâne în arest la domiciliu