Unul dintre regii asflatului din România, administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna, a fost reţinut luni într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro. Dosarul a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.
Potrivit unui comunicat transmis, luni seară, de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, mai multe persoane au fost duse la audieri la sediul Parchetului, fiind cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
În urma audierilor, două persoane – Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, şi Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti – au fost reţinute, urmând să fie prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.
De asemenea, alte cinci persoane – administratori ai unor societăţi comerciale – au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani. Persoanele duse la audieri sunt acuzate că, în calitate de administratori ai mai multor firme, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat este de 104.940.660 lei (23 milioane de euro) rezultat din evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro) din spălare de bani.
Numele firmei Tehnologica Radion apare în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, însă în acest dosar în care 35 de persoane – fizice şi juridice – au fost trimise în judecată în martie 2014 nici Tehnologica Radion, nici reprezentanţii acestei firme nu au fost inculpaţi.

Legături de șpagă Theodor Berna – Mădălin Dumitru

Madalin Dumitru

Tehnologica Radion, firmă controlată de Theodor Berna, apare și în dosarul de corupție întocmit directorului Direcţiei Generale Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru. Acesta din urmă este în arest preventiv încă din luna iunie.
În dosarul întocmit de DNA se arată că, în perioada 2010 – 2014, Mădălin Dumitru a pretins şi primit de la reprezentanţii SC Tehnologica Radion SRL foloase necuvenite constând în lucrări de renovare (amenajare la imobilele proprietate personală sau la imobilele deţinute pe numele rudelor) şi bunuri electrocasnice, pentru a nu constata nereguli în derularea contractelor pe care le avea cu municipalitatea firma lui Theodor Berna.
Ca urmare a verificărilor făcute de procurori, s-a stabilit că Tehnologica Radion SRL a avut în derulare cu Primăria Capitalei mai multe contracte. Pentru fiecare contract în parte procurorii au descoperit mai multe nereguli.

Articolul precedentA murit Dinu Patriciu.
Articolul următorLaurenţiu Ciurel, prejudiciu de 84 milioane de lei în dosarul lui Şova