Un nou sondaj CURS scoate la iveală preferințele electoratului și opinia despre principalii politicieni ai momentului, însă strict pe zona Bucureștiului.

Sondajul a fost realizat între 7 – 17 iunie, în rândul a 1.005 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, strict din Municipiul București.

Iar una dintre întrebări a fost legată de încrederea în anumite personalități politice. Aici, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost creditat cu 30% – foarte multă, pe locul 2 fiind președintele PSD Marcel Ciolacu, cu 27%, iar pe 3 președintele PNL și totodată premierul țării Nicolae Ciucă, cu 25%. La o distanță de 2 procente se află ministrul Familiei Gabriela Firea, iar 20% au foarte multă încredere în George Simion, liderul AUR, același procent mizând pe Nicușor Dan – primarul general al Capitalei.

Ultimul este creditat ex-liderul PSD Liviu Dragnea în acest top, cu 10%, 11% mizează pe fostul președinte PNL Ludovic Orban, iar 12% pe liderul USR Cătălin Drulă. Președintele Klaus Iohannis a reușit să impresioneze un procent de 16%, mai mult cu 2 procente decât Dacian Cioloș, care acum încearcă să convingă din noul partid REPER.

Acestea fiind zise, bucureștenii incluși în sondaj au fost întrebați și cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale. Ei bine, 33% votează PSD, 22% PNL, 14% AUR și 10% USR. Câte 2% dintre respondenți au optat Pro România Forța Dreptei, Alianța pentru Patrie și Partidul Ecologist Român.

O altă întrebare adresată eșantionului țintă a fost legată de direcția în care mergem. Nu, nu pe sistemul „cine suntem și încotro ne întreptăm”, ci strict „Credeți că în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?”. Iar majoritatea, respectiv 76%, consideră că „mai degrabă într-o direcție greșită”, în timp ce 17% au opinat că este „mai degrabă într-o direcție bună”. Restul, în procent de 7%, au fost pe palierul nu știu/ nu răspund.

În același timp, cu nu știu/ nu răspund apar și 6% dintre cei întrebați dacă „în București lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită” Și aici majoritatea, 72%, au răspuns „mai degrabă într-o direcție greșită”, iar 22% „mai degrabă într-o direcție bună”.

Din sondaj nu lipsește nici întrebarea cheie: „Cum apreciați activitatea Primarului General Nicușor Dan de când acesta a fost ales?”. Deloc surprinzător, 62% o consideră ca fiind proastă, doar 19% bună, iar 14% foarte proastă. O altă întrebare a vizat „Care sunt cele mai importante probleme ale locuitorilor din București?” Și, potrivit majorității, este vorba despre trafic – 24%, curățenie – 12% și parcările – 9%. Câte 8% dintre respondenți, la egalitate, consideră că problemele stringente sunt poluarea, colectarea gunoiului, încălzirea și drumurile principale.

Potrivit CURS, marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%, iar în ceea ce privește validarea eșantionului se explică faptul că sondajul s-a realizat pe baza ultimelor date INS, datele fiind ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului bucureștean.

Articolul precedentPrimul referendum de demitere a unui primar din România a picat
Articolul următorUdrea încearcă în continuare să își schimbe pedeapsa: „Singura soluție posibilă este ACHITAREA MEA!”