Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat, la Sibiu, că este necesară continuarea campaniei de vaccinare, în contextul în care tulpina Delta, varianta indiană devine dominantă la nivel mondial. De altfel, aceasta privește cu „mare îngrijorare la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, pe baza infectărilor cu tulpina Delta”, și consideră că vaccinarea este singura soluție.
Tulpina indiană Covid a luat avans în Germania
„Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta. Cumva, aş vrea să transmitem împreună acest mesaj, că vaccinarea este cea care ne protejează şi că încă nu am scăpat de pericol şi că vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cel prin care am trecut”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă, despre tulpina Delta
Varianta Delta a Covid, identificată prima oară în India, devine dominantă la nivel global, a declarat vineri directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.
Un motiv în plus de îngrijorare pentru autoritățile din România, care iau în considerare ca și pe teritoriul țării această tulpină să devină predominantă. „Conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă”, a adăugat ministrul.
Cea mai periculoasă mutație
Potrivit Business Insider, citat de Libertatea, oamenii de știință americani avertizează că tulpina Delta ar putea deveni cea mai mare amenințare chiar și pentru persoanele vaccinate. De altfel, aceasta variantă este cea despre care medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spunea că ar putea genera al patrulea val de îmbolnăviri.
Trei caracteristici urmăresc cercetătorii la mutațiile SARS-COV-2, pentru a-și da seama cât de periculoase sunt: contagiozitatea acestora, gravitatea bolii pe care o dau persoanelor infectate și capacitatea de a ocoli protecția dată de vaccinuri. Potrivit oamenilor de știință, tulpina indiană, depistată în 74 de țări, a „reușit” să atingă toate aceste trei caracteristici.
De altfel, cea mai mare îngrijorare a comunității oamenilor de știință „nu e legată de transmisibilitatea noii variante sau de gravitatea bolii pe care o dă, ci de faptul că poate infecta persoane imunizate, după ce au fost descoperite cazuri de infectare cu tulpina Delta la oameni vaccinați cu schema completă și care prezentau anticorpi”, relatează Libertatea.
Interesul pentru vaccinare, tot mai scăzut. România renunță la peste 4 milioane de doze