Înalta Curte a pronunțat o primă soluție în dosarul deputatului PNL Mihai Alexandru Voicu, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că și-a folosit influența pentru a primi foloase necuvenite. Deputatul a fost condamnat la trei de închisoare cu suspendare, însă soluția poate fi atacată. Aceeași pedeapsă a primit și Constantin Cosmin Enea (fost vicepresedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL și reprezentant al SC Coliseum SA), iar Dan Lucian Ștefan Mogoș ( fost secretar general al PNL Dolj) – 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Aceeași instanță a dispus ca firma lui Enea să plătească 10.000 lei amendă penală. Înalta Curte a menținut sechestrul instituit de Direcția Națională Anticorupție, fiind dispusă confiscarea de la Mihai Voicu și Dan Mogos în solidar a 133.769 lei, iar de la Constantin Enea și Coliseum SA a 156.680 lei.

În decembrie 2017, cei trei inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Craiova, împreună cu societatea reprezentată de unul dintre aceștia. „Mihai Alexandru Voicu MIHAI ALEXANDRU, la data faptei președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

Dan Lucian Ștefan Mogoș, la data faptei secretar general coordonator al aceleiași organizații județene de partid, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea defolosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

Constantin Cosmin Enea, la data faptei vicepreședinte al Biroului Permanent Teritorial al aceluiași partid politic și reprezentant al SC Coliseum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, SC COLISEUM SA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de spălare de bani. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – aprilie 2012, inculpatul Voicu Mihai Alexandru, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoș Dan Lucian Ștefan, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale.

Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei.

Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012.
Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților SC Coliseum SA, Enea Constantin Cosmin și Voicu Mihai Alexandru”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Articolul precedentSorina Pintea sesizează DIICOT în cazul atacurilor cibernetice asupra spitalelor. Ce unități au fost vizate
Articolul următorMafia peștelui impropriu consumului, decapitată. 16 persoane reținute, zeci de tone de pește confiscat