Președintele Klaus Iohannis a încălcat legea în discursul său în care a folosit expresiile „Jó napot kívánok, PSD” și „Jó napot, Ciolacu”. Este decizia majoritară a membrilor Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care au votat inclusiv pentru sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis.

Acestuia i se impută „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională”. Constatarea faptei comisei de președintele Iohannis a fost votată cu 6-1 de către membrii CNCD, în timp ce aplicarea amenzii a trecut cu vot de 5-1.

Președintele a susținut pe 29 aprilie a.c. la Palatul Cotroceni declarația de presă care a fost analizată de CNCD: „Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”.