Sursa foto:Facebook/UNHCR, Agenția de Refugiați ONU

Filippo Grandi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite, a declarat că de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, 10 milioane de oameni au fugit, fie au fost strămutați în interiorul țării sau au ales calea țărilor vestice.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate”, a scris pe Twitter Filippo Grandi.

De asemenea, conform UNICEF, 1,5 milioane de copii au părăsit Ucraina, mulți dintre ei fiind expuși riscului violenței și exploatării traficului de persoane.

„Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă”, a mai spus oficialul.

ONU trage un semnal de alarmă

Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 3.389.044 de ucraineni au părăsit ţara în 25 de zile de la debutul conflictului ruso-ucrainean.

Mai mult, aproape 90% sunt femei și copii deoarece bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au fost obligați să rămână în țară pentru a lupta, informează news.ro.

De asemenea, peste 500 de mii de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră, iar în jur de 80 de mii au decis să rămână. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat în urmă cu două zile că autoritățile române împreună cu societate civilă sprijină orice refugiat care ajunge pe teritoriul României.

„Avem deja aproape 500.000 de refugiaţi (din Ucraina – n.r.) care au intrat în România, în jur de 80.000 care au rămas pe teritoriul României în acest moment. Efortul autorităţilor, împreună cu societatea civilă, împreună cu ONG- urile, împreună cu cetăţenii români, care cu multă empatie au sprijinit tot acest efort, dă rezultate, deci am reuşit până acum să gestionăm acest val de refugiaţi”, a declarat Aurescu pentru Digi24.

De asemenea, Aurescu a mai spus că efortul României în acest sens este apreciat de toată comunitatea internațională.

„Toţi exprimă apreciere pentru efortul României, pentru modul în care am reuşit până acum să gestionăm această situaţie”, a mai declarat ministrul de Externe.

Zelenski, față în față cu Putin. De ce depinde evitarea celui de-al treilea război mondial

Articolul precedentZelenski, față în față cu Putin. De ce depinde evitarea celui de-al treilea război mondial
Articolul următorPSD și PNL „încalecă” statul cu dive, cârciumari, foști procurori, gestionari și cu un funcționar al Primăriei Lehliu-Gară
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.