Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, dar și un instructor auto din acest județ, au fost condamnați împreună într-un dosar.

Hotărârea, pronunțată la Curtea de Apel Craiova, este definitivă, după ce judecătorii au respins „ca nefondate” „apelurile formulate de inculpaţii Mirigel Cristian Marian şi Bobia Gabriel”.

Faptele care au dus la condamnarea agentului de poliție și a instructorului auto au fost comise în urmă cu aproape 5 ani. Cauza a fost trimisă în instanță în decembrie 2021, ulterior ambii inculpați fiind găsiți vinovați – omul legii pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar instructorul pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual și complicitate la uz de fals.

Pedepsele sunt diferite, pentru că, în timp ce condamnarea de 2 doi ani şi 5 cinci luni de închisoare aplicată agentului de poliție a fost suspendată, sentința instructorului auto a fost de 4 ani şi 5 luni închisoare, cu executare, pe considerentul că acesta era recidivist.

Condamnă pe inculpatul Mirigel Cristian Marian la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Aplică inculpatului Mirigel Cristian Marian, pe o perioadă de 3 ani, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Aplică inculpatului Mirigel Cristian Marian pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) Cod penal, respectiv: a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

Constată că cele trei infracţiuni comise către inculpatul Mirigel Cristian Marian au fost săvârşite sub regulile concursului de infracţiuni. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 5 luni, reprezentând o treime din totalul celorlalte două pedepse, urmând ca pedeapsa rezultantă finală să fie în cuantum de 2 ani şi 5 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani pentru inculpatul Mirigel Cristian Marian.

Pe durata termenului de supraveghere va obliga inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune Mehedinți, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

Obligă inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei municipiului Drobeta-Turnu Severin sau Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți pe o perioadă de 90 zile.

Condamnă pe inculpatul Bobia Gabriel la pedeapsa de la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii complicitate la abuz în serviciu. Aplică inculpatului Bobia Gabriel, pe o perioadă de 3 ani, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Aplică inculpatului Bobia Gabriel pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) Cod penal, respectiv: a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnă pe inculpatul Bobia Gabriel la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual. Condamnă pe inculpatul Bobia Gabriel la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uz de fals. Constată că infracţiunile comise de inculpatul Bobia Gabriel sunt săvârşite sub regulile concursului de infracţiuni. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 5 luni reprezentând o treime din totalul celorlalte două pedepse, urmând ca pedeapsa rezultantă finală să fie în cuantum de 2 ani şi 5 luni închisoare.

Constată că cele trei infracţiuni din prezenta cauză comise de inculpatul Bobia Gabriel sunt concurente şi aflate în stare de recidivă postcondamnatorie faţă de condamnarea dispusă prin sentinţa penală nr. 126/2017 din 28 iunie 2017 a Tribunalului Mehedinţi, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 665/02.05.2018 a Curţii de Apel Craiova. Revocă suspendarea executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 126/2017 din 28 iunie 2017 a Tribunalului Mehedinţi, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 665/02.05.2018 a Curţii de Apel Craiova.

Adaugă pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 5 luni închisoare aplicată în prezenta cauză la pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 126/2017 din 28 iunie 2017 a Tribunalului Mehedinţi, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 665/02.05.2018 a Curţii de Apel Craiova, urmând ca inculpatul Bobia Gabriel să execute pedeapsa rezultantă finală de 4 ani şi 5 luni închisoare, în regim de detenţie”, se arăta în sentința Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care a rămas definitivă.

Ancheta care a dus la acuzarea și mai apoi la condamnarea celor doi a fost coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, actele de procedură penală fiind derulate de lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Mehedinți. Așa s-a stabilit că agentul de poliție își încălcase atribuțiile de serviciu pentru a-l „acoperi” pe instructorul auto, despre care se bănuia că era băut în momentul în care ieșise pe traseu cu elevii școlii de șoferi.

În data de 22 februarie 2020, în jurul orei 20.04, inculpatul agent de poliție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit în trafic la intersecția DN56A cu DN6 (în localitatea Șimian, județul Mehedinți) un autoturism inscripționat cu însemnele unei școli de șoferi, ca urmarea a unei sesizări telefonice la SNUAU 112 cu privire la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice.

La momentul opririi, autoturismul era condus de o personă de sex feminin – elevă în procesul de instruire practică în vederea obținerii permisului de conducere, aceasta fiind însoțită de inculpatul instructor auto pe scaunul din dreapta față și de alte două persoane pe bancheta din spate.

Agentul de poliție a testat-o cu aparatul alcooltest doar pe eleva aflată la volan, nu și pe instructorul auto, încălcându-și astfel atribuțiile de serviciu stabilite prin lege.

Pentru a crea aparența de legalitate a activităților sale, în vederea acoperirii conduitei abuzive, contrare legii, agentul de poliție a printat rezultatul unui test (un bon) în care a consemnat în mod nereal că testarea cu aparatul alcooltest a instructorului auto a avut loc, înscrisul menționat fiind semnat de cel din urmă deși acesta cunoștea că atestă împrejurări nereale și că înscrisul va fi folosit de către polițist ulterior.

În continuare, polițistul a raportat pe cale ierarhică faptul că evenimentul semnalat prin SNUAU 112 nu se confirmă, întocmind și alte înscrisuri oficiale în care a consemnat aspecte nereale, respectiv împrejurarea că l-a testat cu aparatul alcooltest pe instructorul auto, atât într-un proces-verbal, cât și și raportul cu propunere de clasare a lucrării. Aceste înscrisuri le-a folosit (împreună cu bonurile printate ca urmare a testărilor efectuate cu aparatul alcooltest) pentru a clasa astfel lucrarea generală deschisă la nivelul postului de poliție cu privire la evenimentul semnalat prin SNUAU 112”, detaliază DGA.

Articolul precedentTrump îl face praf pe Zelenski, Ciolacu forțat să plece, Sorosistii atacă, iar CCR schimbă regulile jocului: România, prinsă între haos și manipulare
Articolul următorCristian Diaconescu: Rusia a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență, plus retragerea SUA din România și Estul Europei