Sursa: Facebook

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat o acțiune de verificare săptămâna aceasta la un after school din sectorul 2 al Capitalei, aparent în urma unei sesizări, una dintre măsuri fiind aceea de a propune închiderea unității, urmată inclusiv de sesizarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Acestea nu au fost singurele decizii ale comisarilor ANPC, în condițiile în care, potrivit unui comunicat de presă, neregulile depistate au depășit cu mult ceea ce se sesizase inițial la unitatea care funcționează sub auspiciul Asociația Elmali /Mini Club DUMBO KIDS.

Din ce relata președintele ANPC Horia Constantinescu, totul a plecat de la „o informație de la un părinte legată de activitatea unui after school și faptul că acesta avea îndoieli cu privire la calitatea mâncării”.

Neregulile constatate au fost făcute publice într-o lungă listă, de aici și decizia de a lua măsuri drastice: funcționarea blocului alimentar fără autorizație sanitar-veterinară pentru desfășurarea activității de alimentație publică în cadrul After School; utilizarea, ca materii prime a unor produse alimentară cu data limită de consum depașită; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate și deteriorate, cu rugină la baza frigiderului, cu chedere depreciate, cu acumulări de impurități; depozitarea, în același spațiu de frig, a diverse produse alimentare: lactate, ouă, mezeluri, fără o delimitare fizică a acestora; derularea activității într-un spațiu deteriorat sau neigienizat – tavanul cu zone de igrasie, cu exfoliere a vopselei, pavimentul murdar în zona bancurilor de pregătire a preparatelor, cu zone rupte, cu acumulări de impurități; lipsa unei zone de spălare a vaselor și a veselei; lipsa unei zone de pregătire preliminară a materiilor prime; depozitarea recipientelor cu produse alimentare direct pe paviment, în spațiul de desfășurare a activității culinare, alături de alte recipiente cu resturi alimentare; folosirea unor produse alimentare care prezentau în interiorul recipientului colonii de mucegai; folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale; amplasarea sălii de mese în același spațiu unde se desfășoară activități didactice; derularea activității didactice într-un spațiu deteriorat și neigienizat: cu calorifere cu impurități, cu rugină, cu tavan cu zone de culoare neagră, cu igrasie, în spațiu existând un miros înțepător, cu zona de trafic a unității murdară, cu ciobituri ale pavimentului și scări din material lemnos, cu deprecieri.

Sancțiunile concrete au constat în amenzi contravenționale în valoare de 22.000 lei, oprirea definitivă de la utilizare a produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a desfășurării activității până la remedierea deficiențelor, propunere de închidere definitivă a unității. Totodată, în timpul acțiunii de control, CPCMB a sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a sectorului 2, din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București.

Nu putem accepta condamnarea copiilor la riscuri greu de evaluat, atunci când părinții doresc sau sunt nevoiți să își lase micuții în grija altora. Pentru toate cele constatate, am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală.

Vă vorbește acum părintele Horia Constantinescu, nu comisarul sau președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor:
Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate, într-o astfel de situație.

Aștept mesajele dumneavoastră pe WhatsApp, la 0745999111, cu poze sau orice alt detaliu, nu pentru a depune sesizări, ci pentru a mă informa referitor la situațiile similare acesteia!”, a transmis Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Articolul precedentSenator USR despre proiectele pe legile Educației: „Coaliţia Minciunii şi Imposturii vrea să fie aduse în Parlament ascunse de analiza critică a societăţii civile”
Articolul următorPercheziții în Buhuși, după ce o polițistă a fost lovită cu piciorul în cap