Invitat la Digi24, ministrul Energiei a explicat că riscul unor pene de curent de amploare există în toate țările Europei.
Cu toate acestea, o astfel de situaţie nu este una de durată, iar o pană de curent ar fi, mai degrabă, regională.
Virgil Popescu: “În niciun caz nu există un pericol iminent, însă astfel de accidente se pot întâmpla o dată la 30-40 de ani”
În urma unui exercițiu de apărare civilă organizat în Austria, au apărut mai multe discuţii referitoare la o posibilă pană de curent la nivel european.
Ministrul Virgil Popescu a reamintit incidentul de la începutul acestui an, când vestul țării a fost afectat pentru 20-30 de minute de o pană regională de curent.
“Într-un sistem energetic interconectat, cum este cel european, dacă apare o pană majoră, nu se stinge lumina în toată Europa. Am mai avut acest lucru prin anii 70, a fost o pană de genul celei care a fost în ianuarie anul acesta. Prin 9 ianuarie a fost, parcă, dacă vă aduceți aminte, o pană pentru 20-30 de minute, care în România s-a simțit în zona de vest – nu în zona de sud și nici în Moldova, unde n-am avut probleme – , dar s-a simțit în toată Europa”, a explicat Virgil Popescu.
Există un risc al unei pene de curent majore, dar în toată Europa există acest risc, nu numai în România
De asemenea, ministrul Energiei a adăugat că fenomenul a reprezentat o problemă la sistemul croat, de desincronizare a sistemului de transport croat cu Austria. Astfel, sistemele de siguranță au sărit, România rămânând cuplată pe partea cu Bulgaria şi cu Grecia.
“Unitățile de producție în România fiind în general situate, marea majoritate, în sud, evident că au alimentat sudul țării și zona Moldovei. Neavând unități de producție în Transilvania, Transilvania a suferit mai mult, în Oltenia nu s-a simțit”, a precizat ministrul.
Concluzionând, Virgil Popescu a adăugat că în toată Europa vorbim de posibilități de pene de curent, dar ce a fost în 9 ianuarie s-a mai întâmplat în anii 70. Practic, sunt situaţii care se întâmplă odată la 30-40 de ani.
“Nu vorbim de o chestie iminentă. Și vorbim despre un lucru care s-a întâmplat pe o perioadă scurtă”, a insistat ministrul.