Fostul premier PSD Adrian Năstase este unul dintre politicienii prolifici când vine vorba de semnat cărți. Azi, Năstase a dezvăluit pe blog că o nouă carte a văzut lumina zilei la una dintre editurile cu care a avut o bună colaborare, inclusiv pe vremea când era închis în penitenciar. De această dată, Năstase spune că s-a preocupat de… trecerea timpului.

Săptămâna trecută a ieșit din tiparul Editurii Rao o nouă carte a mea, volumul 9 din seria Blog’n Roll, intitulată „Hronograf sau despre numărarea anilor”. Cuprinde 215 postări din 2016. O frescă fascinantă a acelui an. Cred că a ajuns deja în librării”, vestește Adrian Năstase.


Nu este pentru prima dată când Năstase scrie pe blog despre „Hronograf”. În 2016, acesta vorbea despre aceasta după ce găsise o carte în bibliotecă. Practic, o carte cu acest titlu există din secolul X, fiind atribuită – tot potrivit lui Năstase – caldeenilor, „pe vremea lui Avraam, a fost apoi tradusă în greacă, apoi în rusă, a fost copiată la Iași în 1591, publicată la Veneția la 1691. În 1837 a fost tradusă în chirilică de Veniamin Costache și publicată la tipografia Mănăstirii Neamț. Ulterior, a fost editată în română, la 1992, la Oradea și, într-o a doua ediție, în 2005, la Satu Mare”.
Pe lângă definiția dată de Năstase, instrument înregistrator al timpului, „hronograf” – mai des utilizat „cronograf”, reprezintă și scriere populară reprezentând un fel de sinteză a istoriei generale.