Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Pedeapsă drastică pentru un bărbat reținut și arestat în toamna anului trecut pentru trafic de droguri, dar și pentru ucidere din culpă.

Potrivit sentinței definitive pronunțată săptămâna trecută în instanță, acesta a fost găsit vinovat nu doar pentru trafic de droguri de mare risc, ci și pentru că substanțele pe care le-a comercializat au dus la decesul unui consumator. În același dosar a mai fost cercetat și un alt inculpat, care a fost condamnat pentru efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Sentința definitivă în acest dosar a venit după ce Curtea de Apel Brașov a admis apelul formulat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov și a dispus condamnarea la pedepsele de 10 ani închisoare, respectiv 2 ani închisoare, a celor doi inculpați.

Ancheta a demarat la începutul anului trecut, arată procurorii DIICOT, după ce o persoană a fost preluată de către un echipaj al Seviciului de Ambulanţă Braşov în stare gravă, fiind internată pe secţia Terapie Intensivă Coronarieni a Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, unde, ulterior, a decedat.

În urma efectuării autopsiei, a rezultat faptul că între decesul tânărului și consumul de substanțe psihoactive a existat o legătură directă de cauzalitate. În urma cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat faptul că respectiva persoană era consumatoare de noi substanţe cu efecte psihoactive, iar în cursul dimineţii de 17.02.2021 consumase astfel de substanţe pe care le achiziționase de la unul dintre inculpați”, detaliază procurorii.

Ulterior incidentului, a fost demarată ancheta, iar cei doi au fost prinși în flagrant câteva luni mai târziu, în timp ce dețineau asupra lor substanțe psihoactive pe care intenționau să le comercializeze. La aceeași dată, 19 septembrie 2021, inculpații au fost reținuți, iar mai apoi arestați preventiv. Trimiși în judecată în decembrie 2021, prima sentință pronunțată a fost de 8 ani şi 8 luni, respectiv 1 an și 6 luni închisoare. Totodată, instanța de fond a admis în parte pretenţiile civile solicitate de familia tânărului decedat, inculpatul considerat răspunzător fiind obligat să plătească 50.000 lei daune morale şi 1.125 lei daune materiale.

În apel, instanța a modificat doar anii pe care inculpații îi au de executat: „Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, împotriva sentinței penale pronunţată la data de 04.04.2022, de către Tribunalul Brașov, pe care o desfiinţează sub aspectul individualizării pedepselor aplicate inculpaţilor Pişcoi Septimiu şi Mailat Silviu Mihai, și, pe fond, rejudecând:

I. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Pişcoi Septimiu pentru infracţiunea de trafic de droguri de mare risc (5 acte materiale), de la 7 ani şi 6 luni închisoare la 8 ani închisoare. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Pişcoi Septimiu pentru infracţiunea de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive (2 acte materiale), de la 1 an şi 6 luni închisoare la 3 ani închisoare. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Pişcoi Septimiu pentru infracţiunea de ucidere din culpă, de la 2 ani închisoare la 3 ani închisoare. Majorează pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Pişcoi Septimiu de la 8 ani şi 8 luni închisoare la 10 ani închisoare.

II. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Mailat Silviu Mihai pentru infracţiunea de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive (2 acte materiale), de la 1 an închisoare la 2 ani închisoare. III. Menține toate celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Pişcoi Septimiu împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Definitivă”.

Articolul precedentUn producător de chifle va investi 100 milioane euro într-o nouă fabrică din România
Articolul următorRazie în aeroport: polițiștii au pus ochii pe taximetriști