Ministerul Sănătății amenință cu plângeri penale împotriva cadrelor medicale de la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca din Buzău, după ce sâmbătă noapte un pacient a ucis și rănit grav mai mult persoane. Managerul unității şi-a dat demisia, fiind înlocuit interimar de directorul financiar, iar Sorina Pintea este decisă să facă plângeri penale pentru neglijență în serviciu. Azi, numărul victimelor bărbatului internat la Săpoca în sevraj etilic a ajuns la cinci.

Din păcate vorbim despre cinci decese, pentru că unul dintre pacienții aflați la spitalul Floreasca, pacient de 88 de ani, un pacient cu multiple comorbidități a decedat în cursul nopții trecute. În ultimii doi ani au fost depuse două rapoarte de agresiune, sunt caiete de incidente pe secţie. Legislaţia spune că după fiecare incident de acest gen se face o prezentare a cazului, ni s-a spus că s-au luat măsuri, am cerut dovada, nu există. Pot crede că nu s-a făcut.

Azi voi avea o întâlnire cu membrii comitetului director, în afară de responsabilităţile celor care au fost de gardă, sunt responsabilităţi conform fişei postului ale celor care conduc secţia şi spitalul. A fost un incident absolut nefericit, nerespectarea regulamntelor duce la astfel de situaţii. Nu are legatură cu politicul, ci doar cu faptul că cineva nu şi-a respectat atribuţiile. Vorbim de o proastă organizare a activităţii medicale.

Am finalizat ancheta privitoare la acest caz dar controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie. Vom începe cu aceste spitale cu măsuri de siguranță și vom face verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație. Direcțiile de Sănătate Publică au reprezentanți în cadrul Consiliilor de Administrație care se pare că fac multă figurație. Aceste consilii trebuie sa aprobe bugete, planuri de achiziții, sigur, atunci spitalul spune că nu are buget. Deși are, pentru că angajează cheltuieli. Sunt mai multe aspecte pe care le vom verifica concret. Vom începe cu aceste spitale, de măsuri de siguranță, spitale de psihiatrie și verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație, a comitetelor directoare”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Patru persoane au decedat imediat după atacul de sâmbătă noaptea, iar alte nouă fuseseră internate în stare gravă la spital. Acestea au fost atacate în miezul nopții de un pacient internat cu sevraj etilic, care le-a lovit cu un stativ de perfuzie. Aseară, Tribunalul Buzău a decis internarea medicală provizorie a bărbatului de 38 de ani din localitatea Săgeata, județul Buzău.

Articolul precedentAnunţ privind procedura competitiva de achizitie ,,Servicii de management de proiect si achizitii publice”
Articolul următorVictor Ponta: „Anul 2019 trebuie să ducă la bun sfârșit “eliberarea” Stângii politice de “cancerul” format din Dragnea, baroni, analfabete și incompetenți”