Scenariu sumbru prezentat de meteorologi, privitor la temperaturile care se vor instala în România în vara anului 2050, în special în sudul țării. Potrivit specialiștilor, ținând cont de procesul de încălzire globală, clima din Bărăgan ar putea deveni asemănătoare cu cea existentă în Sahara, temperaturile urmând să depășească 50 de grade Celsius, potrivit digi24.ro.
Bărăganul ar putea deveni Sahara
Climatologul Roxana Bojariu avertizează că și prognozele pentru România arată accelerarea încălzirii globale. Roxana Bojariu semnalează că în România, până în 2050, recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Astfel, este posibil ca recordul de 44,5 grade să fie atins și să se înregistreze o temperatură record de 50 grade.
„Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul.
Meteorologii vor emite prima alertă de caniculă, valul de căldură asupra României fiind tot mai puternic, disconfortul termic fiind în creștere
Elena Mateescu, directorul ANM, avertizează că miercuri dimineață va fi emisă prima alertă meteo de caniculă, fiind luate în considerare valorile de 36-37 de grade. Iulie este cea mai caldă luna a anului în în România, fiind înregistrată o maximă absolută lunară a temperaturii de 44, 3 grade Celsius în dată de 24 iulie 2007, la Calafat.
„Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade care să reprezinte acest vârf al acestui episod, valori care să se apropie de maximele acestei regiuni”, a declarat Elena Mateescu.
Femeile rezistă mai greu decât bărbații în fața temperaturilor extrem de mari