Asociația Forumul Judecătorilor a depus un memoriu „amicus curiae” la Curtea Constituțională, cu argumente în legătură cu cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Înalta Curte de Casație și Justiție, vizavi de completurile specializate în cazul completurilor de trei judecători de la Curtea Supremă.
Forumul Judecătorilor expune în document opinia vizavi de „inexistența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte”.
„Specializarea judecătorilor constituie o metodă pentru promovarea unei jurisprudențe unitare și de calitate, pentru că se presupune că judecătorii sunt mai bine informați cu privire la legile și jurisprudența din domeniul lor de activitate. …Nu se poate considera că Înalta Curte de Casație și Justiție are aptitudinea de a asigura toate aceste garanții procedurale prin intermediul completelor de 3 judecători, soluționând căile de atac în calitatea sa de instanță superioară, dar că aceiași judecători care compun tot același complet, dar pentru judecata în fond, nu au „specializarea” pentru a asigura aceleași garanții procedurale.
Este de remarcat că, în condițiile în care Legea nr. 78/2000 nu prevede înființarea unor completuri specializate pentru judecata căilor de atac, completurile de 5 judecători sunt compuse din aceiași judecători ai secției penale (desemnați prin tragere la sorți), dovedindu-se că aceștia au capacitatea profesională și expertiza necesară în această materie încât să asigure calitatea actului de justiție urmărită de legea specială.
Prin urmare, este o falsă problemă lipsa unei hotărâri a colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care să fie atribuite anumite indicative / descrieri completurilor de 3 judecători, care să denote „specializarea” în această materie, doar pentru judecata în fond (excepție la nivelul instanței supreme), dar să se excludă aceste indicative / descrieri pentru aceleași completuri de 3 judecători pentru judecata în căile de atac – regula la nivelul aceleiași instanțe).
Prin urmare, neputându-se vorbi despre încălcarea flagrantă a legislației, nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului și nici Curtea Constituțională a României nu vor avea motive să pună la îndoială jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în memoriu.