România și intrarea în Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut anunțul așteptat de români

„Trebuie să ne concentrăm în perioada următoare pentru a atinge decizia politică”, a spus oficialul.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, la Antena 3, că se ferește să dea un termen când România va intra în Spațiul Schengen, precizând că e nevoie o decizie politică unanimă din partea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru acest lucru.  

Cu toate acestea, Aurescu e de părere că țara noastră îndeplineșete toate criteriile pentru a adera la Schengen, afirmând că UE vrea o reformare a spațiului de liberă circulație, în special din cauza pandemiei de Covid-19.

„Am constatat în această perioadă de pandemie cât de importantă este menţinerea integrităţii pieţei interne şi a unei funcţionalităţi a circulaţiei bunurilor, serviciilor şi persoanelor. La acest moment există un efort de reformare a spaţiului Schengen şi a acquis-ului Schengen pentru a fi mai eficienţi în a răspunde şi provocărilor pe care pandemia le-a adus”, a spus ministrul de Externe.

Franța susține țara noastră pentru aderarea la Schengen

De asemenea, oficialul a mai spus că România este implicată în acest efort de negociere a modernizării spațiului Schengen, afirmând că președinția franceză a UE lucrează intens la acest proiect.

„Noi considerăm că reforma spaţiului Schengen nu este incompatibilă cu o extindere a spaţiului Schengen, inclusiv cu România şi, respectiv, Bulgaria, pentru că suntem împreună, în tandem, în acest efort”, a declarat Aurescu.

Totodată, ministrul de Externe a vorbit și despre acțiunile militare ce au început în zonele separatiste din Estul Ucrainei. Acesta a declarat că Alianța Nord-Atlantică încearcă să își consolideze postura de descurajare și apărare a Flancului Estic, precizând că în momentul de față sunt 15.000 de trupe aliate comasate în Est, față de 150.000 pe care Rusia le-a pregătit pentru o posibilă invadare a Ucrainei.

„Situaţia, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată. (…) Am constatat în ultimele zile o serie de declaraţii ale părţii ruse care susţine că o parte a trupelor din  proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informaţiilor de specialitate din mediul aliat, că această informaţie nu se confirmă, dimpotrivă, informaţiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezenţa militară la frontiera cu Ucraina”, a concluzionat Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu, despre OCDE: „Reprezintă un loc unde vrei să te afli”

Articolul precedentProcurorii au dat năvală la clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”. Printre arestați nu se află (momentan) niciun reprezentant al organizațiilor de transfer. Cine poartă cătușe
Articolul următorCristian Diaconescu este istorie. PMP și-a ales un nou președinte
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.