Lovitură dură încasată de Kovesi, care pare să fie la un pas să piardă postul de procuror șef european din cauza lui Tudorel Toader și a CSM-ului care astăzi dau aviz proiectului de OUG care nu o va mai lăsa pe fosta șefă DNA să candideze.

CSM discută astăzi avizarea proiectului de OUG privind desemnarea candidaţilor pentru postul de procuror european, lege care o vizează direct le Laura Codruţa Kovesi.  

„Avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)”, este situată pe ultimul punct al ordinii de zi  aşedinţei de marţi a plenului CSM.

Un proiect de lege cu o titulatură similară s-a aflat la sfârşitul anului trecut în dezbatere. Conform acelui proiect, ministrul justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror european, în condiţiile articolului 16 din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO). Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia, un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet, un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul justiţiei. Pot participa la interviu procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi care dispun de experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Continuarea pe Capital.ro

Articolul precedentReacția Rusiei, după ce România a contribuit la adoptarea de noi sancțiuni
Articolul următorNegoiţă reinventează nepotismul: bonus de zeci de mii de euro pentru performanța de a fi cumnata primarului