Angel Tîlvăr, ministru al Apărării de nicio lună, a vorbit astăzi despre situația pensiilor militarilor, în contextul în care la nivelul Comisiei Europene ar fi derulate anumite discuții privind revizuirea pensiilor speciale, adică inclusiv a pensiilor din MApN.
Din punctul de vedere al ministrului PSD, discuțiile de la nivelul Comisiei Europene „nu reprezintă un lucru extraordinar”, acesta fiind convins că pensiile miltarilor nu intră în calcul, deoarece acestea sunt ocupaționale, și nu speciale.
Explicațiile lui Angel Tîlvăr au fost oferite la Digi 24, care a ținut să asigure că grija sa prioritară este ministerul pe care îl conduce și a oamenilor care au făcut sau fac parte din această structură.
„Este o manieră de lucru între țările membre și Comisie. Acest jalon 215 sau felul în care ne raportăm ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale, care consfințește faptul că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale.
În ceea ce mă privește, nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Ținând seama și de contextul în care ne aflăm, de experiența altor state, militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Sunt sigur că Statul Român are resursele de convingere și argumentele necesare care să ducă în direcția pe care ne-o dorim.
Am colegi din MApN care se află la Ministerul Muncii pentru a discuta aplicat și în context tema. Strategia mea și a noastră este să menținem importanța socială a acestei profesii, dedicația lor și să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv. Acest lucru se poate realiza și prin asigurarea condițiilor de viață ale celor care au un rol important”, a punctat Angel Tîlvăr.
De altfel, discuția pe subiect a fost făcută astăzi inclusiv de premierul Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă, în același ton.
„În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest aspect, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei. Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu.
Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europenă să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”.
Surse citate însă de Agerpres precizează că jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență al României pe care îl are în atenție Comisia Europeană în acest moment „este legat de revizuirea pensiilor speciale, care includ şi pensiile militare”.