La numai opt zile după instalarea în funcţie, Teodor Meleşcanu a anunţat că îşi depune, marţi, în şedinţa de Guvern, mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea”.
Pe un ton grav, Meleşcanu a declarat că îşi cere scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. „Am preluat conducerea MAE cu doar cinci zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor”, a spus ministrul demisionar. El a precizat că nu a putut suplimenta numărul secţiilor de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.
„Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul doi de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate. Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot”, a mai spus el. A revenit imediat, recunoscând că uu existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi alte oraşe. „Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul”, a mai spus Teodor Meleşcanu.
Fostul şef al SIE a preluat portofoliul MAE pe 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, tot ca urmare a criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă. Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să-şi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.
Premierul Victor Ponta a încercat luni să-i ia apărarea lui Teodor Meleşcanu, spunând că acesta a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora. „Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de Externe şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168.000 de voturi, în turul doi au fost 380.000. Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal”, a spus Ponta