Șoc în sistemul judiciar românesc! După ce Consiliul Suprem al Magistraturii a dezbătut ore în șir, procurorii DNA au primit joi seara undă verde pentru reținerea șefei DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Ea este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei Alina Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA dat publicității joi seara.
În acest dosar au mai fost reținuți Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, pentru abuz în serviciu.
„Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, informează DNA.
Sursa citată precizează că, la 15 octombrie, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, cu o suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
„Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica și inculpații Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, se arată în comunicat.
DNA arată că aceștia au fost conștienți că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese și din faptul că, anterior, în ședința din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, se dispusese amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
„După emiterea deciziei de despăgubire, la 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obținut titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat)”, mai menționează DNA.

Sesiunea de shopping de la Paris

Alina Bica Elena Udrea

Numele Alinei Bica ar fi rămas cvasianonim pentru majoritatea românilor dacă nu ar fi fost implicată, la finele lunii octombrie, într-un imens scandal de presă alături de șefa PMP Elena Udrea.
Elena Udrea şi procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, au fost fotografiate la Paris, imaginile fiind publicate pe un blog anonim, care a fost lansat în plină campanie electorală. În imaginile de pe blogul cu pricina, care au fost preluate de mass media, apar Udrea și Bica, da și Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, plimbându-se împreună prin Paris şi intrând într-un magazin, la shopping. Pe acelaşi blog au fost publicate şi o serie de facturi de la hotelul Le Bristol din Paris. În postare se susţine că Udrea și Bica au fost la Paris în februarie 2014.
Elena Udrea a recunoscut autenticitatea fotografiilor și a facturilor, dar a acuzat SIE că a filat-o, pe cheltuiala statului român, într-un weekend privat cu două prietene. Udrea a explicat că este prietenă cu Alina Bica şi că se cunosc de cinci ani. Şefa DIICOT s-ar fi aflat în trecere prin Paris, către Haga, la o reuniune, şi s-a alăturat Elenei Udrea şi Anei Topoliceanu.
Udrea a mai spus că fiecare şi-a plătit cheltuielile și a anunţat că va da în judecată hotelul parizian, pentru că a furnizat notele de plată din acel week end, spunând că a aflat prin avocat că ele au fost eliberate abia recent, la sfârşitul lunii septembrie, înainte ca ea să-şi depună candidatura la prezidenţiale.

Articolul precedentMeleşcanu: „O ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea”
Articolul următorTraian Băsescu a eliberat-o pe Alina Bica