Un polițist din Abrud, județul Alba, a fost condamnat în primă instanță pentru două infracțiuni luare de mită la închisoare cu executare.
Prima sentință poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare și, potrivit acesteia, polițistul nu mai are voie o perioadă să poarte nici uniforma, fiindu-i interzis să exercite profesia.
Faptele pentru care a fost agentul principal de poliție cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Poliția orașului Abrud – Compartimentul Rutier a fost trimis în judecată în urmă cu 2 ani au fost comise la interval de câteva luni, în 2018 și 2019. Potrivit rechizitoriului, polițistul a primit 400 de lei de la un șofer care ulterior a devenit martor denunțător, iar ulterior a cerut și primit 200 de lei de la o șoferiță care s-a dovedit a fi investigator sub acoperire.
Concret, în octombrie 2018 agentul de poliție a amendat un șofer cu 290 de lei după ce îl prinsese circulând cu viteză peste limita legală, însă după ce a mai constatat că autoturismul prezenta defecțiuni, pentru a nu fi sancționat contravențional și a nu îi reține permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului, i-a cerut suma de 400 lei. Banii au fost dați în aceeași zi, într-un subsol al unui bloc din apropierea postului de poliție din Abrud.
În iunie 2019, agentul a fost „momit” de investigatoarea sub acoperire, care circula cu o viteză peste limita legală, cu luminile de întâlnire pornite, fără centura de siguranță și vorbind la telefon. Previzibil, polițistul a oprit-o pe șoferiță și, după mai multe discuții legate de faptul că trebuie să îi rețină permisul de conducere, omul legii a făcut o concesie: în schimbul a 200 de lei, totul avea să fie bine. De această dată, banii au fost lăsați la benzinărie, polițistul luându-i de la un angajat de acolo după aproximativ o oră – două.
Agentul de poliție a fost trimis în judecată prin rechizitoriu la data de 13.07.2020, fiind cercetat în stare de libertate, iar săptămâna trecută instanța a considerat că acesta se face vinovat de acuzațiile aduse:
„Respinge excepțiile formulate de apărătorul inculpatului Amacsinoae Mihai Vasile privind constatarea nulității absolute a proceselor verbale încheiate la 25.02.2019, 12.06.2019 și 14.06.2019, cu consecința neexcluderii și a probelor directe și derivate obținute în baza acestora. Dispune condamnarea inculpatului Amacsinoae Mihai Vasile, …, la pedeapsa de: 3 închisoare pentru luare de mită (fapta din data de 28.10.2018). Dispune condamnarea aceluiași inculpat la pedeapsa de: 3 închisoare pentru luare de mită (fapta din data de 12.06.2019). Constată că faptele reţinute în sarcina inculpatului au fost comise sub forma concursului de infracţiuni. Stabileşte ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor obligatoriu de 1 an închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 3 ani închisoare), astfel că în final inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare.
Dispune ca inculpatul să execute pe o perioadă de 2 ani pedeapsa complementară cea mai grea, a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii), de la data rămânerii definitive a hotărârii. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii), până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 600 lei, ca fiind provenită din săvârțirea infracțiunilor. Obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 250 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmării penale şi la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judicare în cursul judecății”.