Președintele PSD Marcel Ciolacu (foto Hotnews)

Președintele PSD lasă să se înțeleagă că îl sperie declinul și îmbătrânirea populației, însă arată că are o soluție pentru ceea ce califică drept „cea mai mare problemă pe care o avem ca stat, ca neam”.

Social democrații au aflat că natalitatea în ultimii ani este tot mai scăzută, așa că Marcel Ciolacu anunță un nou proiect de lege pentru rezolvarea problemei demografice, proiect care se axează pe trei măsuri principale.

Una dintre măsurile propuse de PSD ar fi legată de alocația copiilor, probabil mai ales în contextul în care creșterea cuantumului acesteia s-a amânat până în 2022. Astfel, social democrații vor să se țină cont că alocația trebuie să fie în sumă de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.

Totodată, actul normativ include și o propunere privind acordarea de deduceri angajaților cu salarii mici și medii – de până la 5.000 de lei, dar și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până a 6 ani la învățământul preșcolar, indiferent că este public sau privat: 1.000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1.500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

În 2019 și 2020, în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani; în 2020 numărul copiilor români născuți în străinătate l-a depășit pe cel al copiilor născuți în țară.

Alături de UNICEF Romania, Salvati Copiii Romania, World Health Organization Office for Romania, Tineri pentru Tineri, FNAP – Bucuresti, Asociatia Down Plus Bucuresti, Asociatia Sos Infertilitatea, Politeia, CIADO România, Taxiul cu Bomboane, am dezbătut primul proiect legislativ, un prim set de măsuri din Planul mult mai amplu, conceput de specialiștii PSD, pentru a crește natalitatea, în care accentul este pus pe servicii educaționale și de sănătate, pentru că familiile tinere au nevoie de servicii : creșe moderne, grădinițe, școli, cantine școlare și afterschool-uri, precum și de servicii de sănătate accesibile.

Proiectul de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii cuprinde trei măsuri:
majorarea alocațiilor la nivelul prevăzut în OUG nr. 9/2019
acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor la învățământul preșcolar, public sau privat,
deduceri pentru salariații cu salarii mici și medii, în funcție de numărul de copii
”, explică Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Articolul precedentCaramitru îi cere lui Nicușor Dan să-și dea demisia
Articolul următorObsesia lui Orban: șefia PNL