Procurorii DNA au scris „epilogul” la două articole din „Jurnal de Investigaţii”, întocmind rechizitoriul prin care au trimis în judecată Clanul „Dobrea”, compus din fosta şefă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Marinela Dobrea, fiica sa, Raluca Dobrea, administratorii a 3 firme „căpuşă”, un jurist şi o inspectoare de la Finanţe. Principala acuzaţie este „abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată”. Dobrea a păţit-o după modelul Al Capone, fiind trimisă în judecată pentru mult mai puţin decât i se putea imputa. În rechizitoriu nu apar „afaceri” cum ar fi comisioanele de 700% la achiziţiile de haine pentru copii şi nici cele ale firmelor PC, care, pe seama orfanilor, făceau „bani pentru partid”!
Ocupaţie de familie: spălarea de bani
În rechizitoriul procurorilor de la DNA Galaţi, „VIP”-ul este Marinela Dobrea, acuzată de abuz contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi falsificări de documente. Fiica sa, Raluca Dobrea, angajată la „Monitorizare Proiecte”, e acuzată de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aşadar, mama şi fiica se ocupau, în familie, cu spălarea de bani. DGASPC şi Ministerul Finanţelor s-au constituit parte civilă pentru recuperarea a numai 691.362 lei şi 1774 euro, un fleac de 180.000 euro în raport cu amploarea fraudelor. Spre exemplu, în 2008 Garda Financiară (GF), descoperea la DGASPC afaceri de 350.000 euro, derulate de Raluca şi amicul ei, Ştefan Cristea, prin firmele lui Cristea, Kerkira SRL şi Vest Invest SRL, dar şi prin Petantic SRL, firma lui Doru Grigore. Prin Petantic, au livrat îmbrăcăminte pentru orfani, aplicând comisioane de la 49 la 700%. În „extemporalul” dat la GF, Doru Grigore a recunoscut că Cristea se ocupa de contracte, iar Raluca întocmea facturile. Prin Kerkira SRL au livrat ouă şi miere (21.959 euro, cu TVA), lactate (77.846 euro) şi alte alimente (142.715 euro). Raluca Dobrea pasa facturile mamei sale, care le plătea pe loc. În iulie-august 2008, Raluca a scos din contul Kerkira SRL 17.600 euro.
Pantofi nr 46, pentru copii de 5 ani
DGASPC a derulat contracte cu o firmă din Reghin, unde Dobrea îşi petrece lungi sejururi. E vorba de Sanreg SRL, administrată de Sandor Borsos. În locul indemnizaţiilor ce trebuiau plătite cash asistenţilor maternali, Dobrea le-a băgat pe gât produse livrate de Borsos. În 2006, au fost achiziţionaţi pantofi, în valoare de 110.000 lei. Borsos a încasat ilegal TVA de 21.172 lei, dar jongleria a fost achiziţia de marfă pe stoc, copiii de la 5 la 10 ani fiind puşi să încalţe pantofi nr 46! În loc de bani, Dobrea le-a mai dat asistenţilor maternali cearşafuri, pături şi perne, cumpărate de la Ramiela SRL. Direcţia a fost păgubită cu 34.000 euro. Au fost trimişi în judecată Sandor Borsos, pentru abuz contra intereselor publice şi Iulian Mitincu, juristul care a avizat contractele.
Încredinţări directe pentru firma “de debara”
Banul public a fost jecmănit şi prin achiziţii de servicii. „La desfăşurarea procedurilor de achiziţii pentru servicii de curăţenie şi pază în 2006 şi 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele Cristal 2004 SRL şi Security Guard SRL”, spun procurorii DNA. Contractele s-au încheiat la preţuri mici, majorate grosolan prin acte adiţionale. În 2007, Dobrea a achiziţionat de la diverse firme servicii de catering şi transport, toate achiziţiile fiind trecute prin firma fiicei sale, Cleanexpo SRL. Cu firma “de debara”, şefa DGASPC încheia contractele prin încredinţare directă. Raluca a încasat ilegal, de la grijulia sa mamă, 31.015 lei. În contractele cu cele 3 firme, DGASPC a fost păgubită cu 691.362 lei.DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Serghe, administrator Security Guard şi Alina Radu, administrator Cristal 2004, pentru abuz contra intereselor publice şi pe Lenuţa Bălan, economist la Cristal 2004, pentru înşelăcine, dar şi pe Carmen Ambrinoc, inspector la Finanţe Publice Galaţi, care a acceptat la plată mai multe ordine de plată prezentate de Raluca Dobrea, care nu avea drept de semnătură.
Coaliţie politică la „manglit” banii UE
În Proiectul „Campanie privind drepturile copilului”, Dobrea a falsificat deconturile, prejudiciind UE cu 1.774 euro. “Bani de buzunar”, pentru că ea a dat “euro-tunuri” grele. Nu vom relua povestea celor 76.000 euro care nu se regăsesc în dotările centrului de găzduire de la CP9. Dobrea, exponentă a PC, a dat o lovitură, în complicitate cu doi membri PDL, Ciprian Magria şi soţia acestuia, Anca Iamandi Magria, ambii salariaţi DGASPC. Au înfiinţat Fundaţia “Speranţa Danubiană”, pe care au introdus-o ca partener al DGASPC în proiectul Phare CBC 2004 “Centru de Training pentru Asistentii Personali”, cu un buget de 152.777 euro. În proiect, au cumpărat din banii UE un microbuz Citroen, în valoare de 64.000 de lei, care a fost donat la “Speranţa Danubiană”. Adică, Dobrea şi soţii Magria şi l-au donat lor! Deturnările de fonduri au fost descoperite şi Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, a trebuit să returneze Ministerului Dezvoltării 51.614 euro şi 72.314 lei.
Hoţii neruşinate
În 2004, liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă a devenit preşedinte CJ Galaţi şi a numit-o pe Dobrea şefă a DGASPC, dându-i pe mână 60% din bugetul CJ. Bugetul DGASPC a crescut de la 89 miliarde lei vechi în 2004, pentru 1.506 copii asistaţi, la 400 de miliarde, în 2008, pentru 1576 copii asistaţi. O parte din fonduri au ajuns la PC. Spre exemplu, Adrian Serghe este membru PC şi a fost pus director la Administraţia Cimitirelor. Serghe nu a făcut afaceri cu DGASPC numai prin Security Guard. Prin Record Tour SRL, care are ca asociat unic pe George Cristian Skin şi administrator pe Serghe, au fost livrate, în 2007-2008 alimente în valoare de 16,2 miliarde lei vechi, fiind încasate comisioane de 2,9 miliarde. Prin Promocons SRL, unde sunt asociaţi Skin şi Dan Teodoraşcu, iar administrator Serghe, au fost livrate DGASPC papetarie, detergenţi şi alimente, cu comisioane de 59-65%. În 2007, comisioanele au fost de 1,4 de miliarde. În 2008, cam la fel. Aceste tranzacţii nu apar în rechizitoriu. Am văzut cine este Adrian Serghe, dar să vedem şi cine-s partenerii lui. Dan George Skin şi Dan Teodoraşcu lucrează la Cabinetul Notarial al deputatului PC Bogdan Ciucă. Businessul era doar o ocupaţie “part-time”, de bază fiind activitatea lor la cabinetul lui Ciucă.
Boldea loveşte din nou!
Din această poveste nu lipseşte Mihai Boldea, avocat şi deputat PDL. După destituirea lui Dobrea, Ştefan Cristea a deschis acţiune, la Tribunalul Galaţi, pentru recuperarea unor sume de la DGASPC. După ce a primit de la Tribunal mai multe hârtii, iar una din ele avea ştampila Cabinetului de Avocatură M Boldea, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac l-a acuzat pe PDL-ist că e „mama răniţilor” de la DGASPC. Boldea a negat că ar fi avocatul lui Cristea, dar a admis că a cerut clarificări preşedintelui CJ, după ce Cristea venise la cabinetul său de deputat pentru a se plânge că e nedreptăţit. Boldea l-a ameninţat pe preşedintele CJ că îl va da în judecată, dar, în replică, Chebac a susţinut că semnătura lui Boldea de pe scrisoarea adresată conducerii CJ e „aceeaşi semnătură” care apare, în calitate de avocat, alături de ştampila cabinetului de avocatură Boldea, în hârtii din procesele firmelor aflate în relaţie cu Protecţia Copilului şi cel al fostei directoare.
La “prezidenţiale”, Dobrea şefă la secţia de votare
Aparent, cu sau fără toate episoadele jafului, cu sau fără lista tuturor “ţeparilor”, prin trimiterea în judecată a Clanului “Dobrea” de către DNA, se face dreptate. Ne vom permite însă să fim sceptici, mizând pe varianta că Dobrea & Comp ar putea primi condamnări cu suspendare, pentru a fi împăcate capra şi varza: Dobrea oarecum condamnată, opinia publică oarecum muţumită. Pare incredibil? Le fel de incredibil este şi că în timp ce procurorii DNA munceau la instrumentarea dosarelor sale, la alegerile prezidenţiale, Marinela Dobrea era locţiitor al preşedintelui Secţiei de Votare nr. 148, de la Liceul Energetic din Galaţi. Ca să se ştie cum stau lucrurile!