Ministrul Energiei, Virgil Popescu a afirmat că România ia în calcul eliminarea treptata a cărbunelui. Vrem să eliminăm treptat cărbunele până în anul 2032 şi să folosim gazul drept combustibil de tranziţie, a mai precizat ministrul Virgil Popescu. Ministrul Energiei a mai declarat că dorește să întâlnească cu mai multe companii care vor să investească în România. „Vrem să vorbim despre surse regenerabile. Vrem să vorbim despre investiţii şi trebuie să cumpărăm gaz”, a menţionat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a mai subliniat că principala problemă este reducerea dependenţei de gazul rusesc. „Nevoia românească de gaze poate fi relevantă doar pentru un deceniu sau doi”, a mai declarat Virgil Popescu.
„Vrem să înlocuim combustibilii fosili. Când am vorbit cu ministrul, i-am spus despre mixul de energie electrică din România. Avem aproape 20% cărbune, aproape 8% gaz, aproape 20% nuclear, iar restul de 40% sunt hidro şi surse regenerabile. Vrem să eliminăm treptat cărbunele până în 2032 şi să folosim gazul ca combustibil de tranziţie”, a spus ministrul Energiei.
Virgil Popescu: Nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom
România este unul dintre cele mai puţin dependențe state de gazul rusesc, „aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a precizat recent Virgil Popescu. Ministrul Energiei a ţinut să precizeze că „nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România”.
„Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a mai transmis ministrul Energiei.
Ministrul Energiei a declarat recent că prin proiectul legii Offshore depus la Parlament se urmărește asigurarea independenţei energetice a României şi reducerea dependenţei față de gazul rusesc. Ministrul a precizat că sunt aduse o serie de modificări la actul normativ aprobat în 2018 prin care sunt deblocate investiţiile. Primele gaze din Marea Neagră vor fi scoase în a doua partea a acestui an, find vorba de o producţie de circa un miliard de metri cubi anual, a declarat Virgil Popescu. Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor, a explicat ministrul Energiei.
Ministrul Virgil Popescu anunță că România va deveni independentă din punct de vedere energetic