augustin lazar pensionare

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a depus la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere prin care solicită să iasă la pensie. Mandatul său se încheie pe 27 aprilie.

„Da, am depus cerere de pensionare la CSM. Mandatul se încheie pe 27 aprilie”, a declarat procurorul general.

Augustin Lazăr a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis pe 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună. Pe 24 octombrie 2018, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general, el fiind însă respins, alături de ceilalţi trei candidaţi înscrişi, iar procedura a fost reluată. În ultima perioadă, Augustin Lazăr a fost acuzat că ar fi refuzat eliberarea înainte de termen a mai multor deţinuţi politici încarceraţi la Penitenciarul Aiud.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat însă că Instituţii de presă i-au pus etichete de natură să îl decredibilizeze şi a precizat că nu este ofiţer, subofţer, colaborator al fostei Securităţi sau al oricărui alt serviciu de informaţii. Întrebat dacă îşi va da demisia sau îşi va retrage candidatura pentru un nou mandat, Lazăr a spus: „Credeţi că ar fi în interesul societăţii? Care este rolul Ministerului Public şi rolul procurorului general? Nu este acela să reprezinte interesele societăţii? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze şi să exagereze în felul acesta? Nu ar fi în interesul societăţii şi de asemenea eu m-am înscris la această procedură nu să mă retrag, ci ştiind că am pornit nişte proiecte esenţiale pentru Ministerul Public şi am făcut nişte realizări pe care nu le-au făcut alţii înainte. N-ar fi bine ca aceste realizări să continue? N-ar fi bine ca proiectele, inclusiv rezolvarea marilor dosare şi aflarea adevărului, să fie scos la suprafaţă?”. În calitate de conducător al Ministerului Public, el a exprimat scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară.

Articolul precedentTudorel Toader pierde sprijinul PSD
Articolul următorBEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare