Sursa foto: Adevărul

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat că Rusia este de acord să primească oamenii care vreau să părăsească Donețkul, femeile, bătrânii și copiii având prioritate, relatează Digi24.

Această decizie vine în contextul în care, de joi, au început atacurile dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși.  

 „Astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați primii”, a declarat Pușilin.

Bombardamentele au continuat și vineri în estul Ucrainei

Până în acest moment, nici Ucraina și nici Rusia nu au comentat decizia de evacuare a locuitorilor din Donețk.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că escaladarea violențelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei este „foarte îngrijorătoare.”

Reamintim că joi au fost raportate mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii proruși și forțele ucrainene în estul Ucrainei. O grădiniță din Stanțî Lugansk a fost atacată de separatiștii din Donbas, două cadre didactice având nevoie de îngrijiri medicale.

La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii. De asemenea, tot joi, în orașul Popasna, un obuz a căzut în curtea unui liceu unde se aflau zeci de elevi.

Alianța Nord-Atlantică acuză Rusia că încearcă să obțină un pretext pentru a invada Rusia prin atacurile din ultimele două zile.

În noaptea de joi spre vineri, militanții proruși au deschis focul asupra localității Stanțî din Lugansk, folosind arme grele. Aceștia au lovit două case, care au luat foc, iar partea ucraineană a cerut armistițiu de moment ca să stingă incendiul.

Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că Rusia a reușit să mobilizeze aproape 190.000 de soldați la granițele Ucrainei, precizând că este cea mai semnificativă mobilizare militară în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken, șeful diplomației americane, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina.

Obuz tras de separatiștii proruși într-o grădiniță din Lugansk

Articolul precedentDinamovistul Ionuț Negoiță va afla în curând dacă va fi condamnat. De ce s-a ferit judecătorul de caz să ofere detalii din dosar la cererea Ziarului de Investigații. Detalii exclusive
Articolul următorPSD Iași, atac la PNL: „Costel Alexe și Mihai Chirica fac echipă, au adunat împreună 7 dosare penale”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.