Europenii au fost atrași în confruntarea cu Rusia și au pierdut monopolul agendei de integrare regională, în timp ce balanța puterii în Asia-Pacific este redistribuită în favoarea noilor actori, a declarat Serghei Lavrov la Conferința de la München.

Prin impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei, țările Uniunii Europene au intrat în confruntare cu aceasta și suferă pierderi enorme, a declarat Serghei Lavrov, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen.

„În timp ce europenii, după ce s-au lăsat atrași într-o confruntare stupidă cu Rusia, au suferit pierderi în valoare de miliarde de euro din cauza sancțiunilor impuse de dincolo de Atlantic, lumea a continuat să se schimbe repede”, a spus el.

Serghei Lavrov a subliniat că această confruntare nu a dus la construirea unei Europe unite, în timp ce problemele vitale, cum ar fi eradicarea definitivă a terorismului și garantarea unei creșteri economice stabile, nu şi-au găsit soluții adecvate.

Astfel, potrivit șefului diplomației ruse, UE a pierdut din punct de vedere practic monopolul agendei de integrare regională, în timp ce balanța puterii din regiunea Asia-Pacific este redistribuită în favoarea noilor centre ale spațiului eurasiatic.

În acest context, el a menționat că Uniunea Economică Eurasiatică (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia) a devenit o parte integrantă a peisajului geopolitic și că China a fost, de asemenea, activă în regiune.

„Beijingul lucrează activ la dezvoltarea Eurasiei, în special, prin realizarea inițiativei sale și Autostrada Belt și proiecte adecvate sunt elaborate în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS)“, a declarat Serghei Lavrov.

Angela Merkel a vorbit, de asemenea, la Conferința de la München, despre relațiile dintre Europa și Rusia, afirmând că UE nu ar trebui să întrerupă toate relațiile cu Moscova din punct de vedere geostrategic.
Sursa – SputnikArticolul precedentCum i s-a fabricat dosarul de cercetare disciplinara sefei Inaltei Curti, Cristina Tarcea
Articolul următorLibertatea:120 de condamnați în Anglia, niciunul în România!