Sursa: Facebook

Actual ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a sărbătorit ieri ministerul pe care îl conduce, dat fiind că Ziua MAI a fost decretată în anul 2018 – Anul Centenar, având ca reper ziua de 16 iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Kretzulescu, ministru Secretar de Stat la Departamentul din Întru, semnează Ordonanța nr. 495 prin care sunt contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și se pun bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitală.

Deputat de Prahova din 2020, dat fiind că probabil nu găsise un alt județ care să îi asigure candidatura de succes, Predoiu este acum viceprim-ministru și ministrul afacerilor interne, calitate în care a transmis ieri un mesaj lung pe Facebook, cumva încurajator pentru români, dar și pentru angajații MAI.

Potrivit CV-ului, cariera sa politică fulminantă începe în 2008, ca ministru al Justiției, portofoliu pe care l-a deținut până în 2012. Între 12 iunie – 15 iunie 2023 a fost prim-ministru interimar, anterior, din 2021, conducând Ministrul Justiţiei. De altfel, și între noiembrie 2019 și decembrie 2020 a condus Ministerul Justiţiei, în 2012 a fost prim-ministru interimar, iar în 2009 a fost ministru interimar al Afacerilor Externe.

Artizan al Codurilor de procedură civilă și penală în 2010, despre care Predoiu, și pe atunci ministru al Justiției, le cataloga drept „principalul pilon al strategiei pentru Justiție”. De atunci, codurile, ca principal pilon, au suferit numeroase modificări, dat fiind „hibele” de procedură.

În rest, mandatele acestuia nu au fost cine știe ce remarcabile sau notabile, însă acum este pregătit pentru MAI. Sau cel puțin așa a considerat PNL atunci când l-a propus ministru al MAI în locul lui Luacian Bode, în actualul Guvern Ciolacu. Iar ieri, de Ziua Ministerului Afacerilor Interne, le-a mulțumitangajaților acestei instituții pentru tot ceea ce fac în scopul asigurării siguranței cetățenilor” și să le ureze „succes în misiunile viitoare!”:

Îi asigur pe cetățeni că ne vom face datoria cu și mai multă seriozitate și mai mult profesionalism, iar preocuparea noastră pentru asigurarea unui serviciu public de calitate este continuă și are ca fundament cerințele de siguranță reale ale comunității.
Ziua Ministerului Afacerilor Interne are o simbolistică aparte, specifică unei instituții în care tradiția, inclusiv cea militară, și vocația de a fi în slujba cetățenilor conlucrează pentru un obiectiv comun: siguranța cetățenilor! (…)

În Ministerul Afacerilor Interne vorbim de o lungă tradiție de oameni care au ales să se pună în slujba semenilor lor, oameni care, de multe ori și-au riscat propria siguranță pentru a salva viața semenilor lor.

Gândurile noastre se îndreaptă și către angajații Ministerului Afacerilor Interne care și-au pierdut viața la datorie, eroii zilelor noastre pentru care jurământul de credință a fost, cu adevărat asumat „chiar cu prețul vieții”.
Ei sunt cei care dau valoare acestei instituții, iar sacrificiul lor ar trebui să îndemne la reflecție. Pe de o parte sunt modele de curaj și profesionalism pentru generațiile actuale și viitoare de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi sau pompieri. Pe de altă parte, o profesie a cărei desfășurare presupune, în cazuri extreme, sacrificiul suprem ar trebui să ducă la o calibrarea a percepției publice privind activitatea reală a angajaților Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv din perspectiva privațiunilor, riscurilor și a sacrificiilor pe care le presupune activitatea lor.

Cred în capacitatea actualei generații de a moderniza această instituție și de a se ridica la înălțimea așteptărilor cetățenilor. Cred cu tărie în integritatea și profesionalismul fiecăruia dintre cei care fac parte din Ministerul Afacerilor interne. Nu poate exista modernizare instituțională ori evoluție în raport cu alte state ale Uniunii Europene fără ca integritatea angajaților să fie dincolo de orice discuție, fără ca pregătire lor și modul în care răspund cerințelor reale ale cetățenilor să fie dincolo de orice interpretare.

Și mai cred în patriotism – subscris oricăreia dintre acțiunile noastre, personale și profesionale.
Nu suntem patrioți festiv, ci suntem patrioți – sau nu – în fiecare zi a vieții noastre!

Am fost de partea Legii în întreaga mea carieră și știu că respectarea și aplicarea acesteia constituie garanția stabilității și prosperității unei țări. În același timp vreau să îi asigur pe angajații Ministerului Afacerilor Interne că, atâta timp cât acționează ferm, legal, profesionist, sunt alături de ei și vor avea întreaga mea susținere și a echipei de conducere, indiferent de zona în care își desfășoară activitatea.

Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de oameni curajoși și inteligenți. Îi îndemn pe tineri să ni se alăture, sa facă parte din această puternică instituție națională, să fie parte a activităților care fac din România un stat sigur și stabil pentru români, pentru Europa.
Repet, principiile care ghidează activitatea în Ministerul Afacerilor Interne sunt aceleași, indiferent de generație: integritate, profesionalism, legalitate!

Sunt principii și valori fundamentale nu doar pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci pentru oricare dintre structurile partenere din statele Uniunii Europene sau ale Alianței Nord-Atlantice cu care colaborăm.

La mulți ani, tuturor angajaților Ministerul Afacerilor Interne din România!”, a transmis Predoiu.

Articolul precedentCîțu nu are încredere în actualul Guvern: „Economia se duce în cap”
Articolul următorFără emoții: Natalia Intotero și Simona Bucura-Oprescu, propuse de PSD pentru a prelua ministerele Familiei și al Muncii