Sursa foto: Pixabay

Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a declarat că România a reușit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern și să realizeze un excedent de aproape 2 milioane de tone în anul 2020, unul dintre cei mai secetoși ani, relatează Digi24.

Oficialul român a mai precizat că țara noastră este departe de a se afla într-o situație de apariție a unei crize alimentare.  

„(…) Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantităţi de precipitaţii, să avem o situaţie climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noştri şi să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă”, a explicat ministrul Agriculturii, vineri, la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Anul trecut, țara noastră a recoltat 11,3 milioane de tone de grâu, un nivel record de cereale, find de aproape trei ori mai mult decât nevoile interne.

Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă anul acesta, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent pentru export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi”, a afirmat ministrul Agriculturii în urmă cu o zi.

Este important pentru noi să menţinem un nivel stabil al producţiei

Totodată, Chesnoiu speră ca fermierii români vor folosi fondurile Uniunii Europene pentru a crește capacitatea de procesare a culturilor lor, afirmând că pentru moment nu există riscul unor restricții la export.

„Dacă Ucraina, o ţară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca România să blocheze propriile sale exporturi de cereale”, a mai spus oficialul român.

Cu toate acestea, portul Constanța este sub presiune din cauza cerealelor din Ucraina, motiv pentru care este nevoie să-și extindă capacitatea pentru a putea face față perioadelor de vârf. În 2021, prin port au fost expediate 25,2 milioane de tone de cereale din țara noastră.

Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu există probleme în ceea ce privește depozitarea cerealelor, existând o capacitate de 29 de milioane de tone, iar nivelul este în creștere. Mai mult, Chesnoiu a afirmat că țara noastră va putea depozita temporar noua recoltă de cereale a Ucrainei, dacă acest lucru va fi necesar.

Citește și articolul: Estimare îngrijorătoare: Producția de grâu a României va fi mai mică față de anul trecut, din cauza secetei

Articolul precedentPandemia de Covid-19, „binecuvântare” pentru proprietarii de malluri
Articolul următorOfertă de mită, înregistrată de polițiști cu dispozitivul body cam
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.