Frunze de cannabis și baloane verzi: un magazin Legalize It a fost închis în Brăila, la o zi după inaugurare

Proprietarii: ”Am fost vizitați în sincron de DIICOT, OPC, ANAF, Pompieri, ITM, Poliția Locală. Dacă este nevoie vom merge și la Curtea Europeană”

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Deschis ieri și închis azi: un magazin din Brăila a reușit performanța de a rezista doar o zi, rămânând fără autorizație de funcționare.

Decizia i-a aparținut primarului, iar magazinul din Bariera Călărasilor a fost închis, la doar o zi după ce fusese inaugurat.

Baloanele de la inaugurare: verzi și iar verzi, iar produsele magazinului se axau tot pe substanțe verzi, substanțe care au atras atenția unei lungi liste, printre care DIICOT, OPC, ANAF, Pompieri, ITM, culminând cu Poliția Locală. Desigur, nu vorbim aici de substanțe nocive.

Deloc evident: Sigla de pe magazin este o frunză de cannabis, shop-ul poartă numele de Legalize it, dar în documente ar apărea ca Magazin Alimentar

Ce spune legea: potrivit hotărârii adoptate în 2010, pe teritoriul municipiului Brăila, sunt interzise afișe care, prin conținutul lor, generează ideea de magazine de etnobotanice, spice shop-uri, weed shop-uri și care sugerează sau stimulează consumul de produse stupefiante, psihedelice sau psihotrope.

Ce spun patronii: în multiple postări care curg cu lacrimi (probabil verzi) pe Facebook, oamenii descriu ”un abuz rușinos”, amenințând autoritățile locale cu judecata.

Ce spun brăilenii: nu spun nimic, pentru că nu știu ”cu ce se mănâncă”.

Cu părere de rău trebuie să anunțăm că astăzi am fost vizitați de autorități și ni s-a ridicat avizul de funcționare, din decizia primarului”, au scris reprezentanții magazinului.

Patronii și-au trimis clienții în Galați, pentru procurarea ”tratamentelor” de la o altă reprezentanță Legalize It

Patronii au precizat, pe contul de socializare, că motivația este că vând stupefiante și produse cu efecte psihotrope, fără o dovadă sau o referire directă la produsele în cauză.

Foto: Facebook

Confuzia ar veni din cauză că produsele sunt noi pe piață, scopurile sunt terapeutice, iar românul nu face încă diferența dintre plante și droguri.

Patronii au fost nevoiți să-și trimită clientela în orașul prieten și vecin, Galați, unde funcționează o altă reprezentanță Legalize It.

Asta dovedește, încă o dată, că o persoană relaxată este mai dispusă să lege prietenii (să nu uităm de eternul război Galați-Brăila).

Datorită lor nu am putut ajută astăzi persoanele care au venit să ceară informații sau să achiziționeze uleiuri pentru tratamentul lor sau al celor dragi, dar le-am recomandat magazinul Legalizeit.ro Galați.

Avem nevoie de susținerea voastră! Noi vom face tot posibilul să redeschidem curând”, au scris proprietarii pe contul de Facebook.

Magazinul Legalize It din Iași își arată solidaritatea: ”Cannabisul a fost criticat de creștini, chiar în ziua de Sf. Parascheva”

Nici Legalize It din Iași nu stă departe de proteste și, cu o susținere înfocată, solidarizează cu Legalize It din Brăila în comentarii, postări și petiții. Alături de încurajări, cei din Iași continuă războiul împotriva autorităților.

Foto: Facebook

Ceva mai relaxați ca brăilenii, ieșenii își spun și ei povestea cu frunza verde: undeva în luna octombrie 2020, cannabisul a fost criticat de creștini, chiar în ziua de Sf. Prascheva.

Contextul: în data de 12 octombrie, compania Legalize It a avut inaugurarea magazinului din Iași. La doar o zi, autoritățile s-au autosesizat pentru a monitoriza dacă totul decurge conform restricțiilor impuse în pandemie. Au urmat controale, plângeri, iar creștinii de serviciu au comparat frunzele cu moaștele.

Deși oamenii au respectat normele impuse de pandemie, lumea continuă să confunde produsele vândute cu etnobotanicele sau cu drogurile de risc.

”Autoritățile dau cu bâta. În ritmul ăsta o să rămânem mult timp în neolitic”

E noaptea minții, iar în ritmul ăsta o să rămânem mult timp în neolitic, având din când în când autorități care decid să mai iasă din grotă și să dea cu bâta în capul celor pe care nu-i înțeleg. Pe același principiu propun interzicerea femeilor cu glezne goale pe străzi, fiindcă duc cu gândul la viol. Și interzicerea mașinilor pentru că duc la accidente mortale. Și, nu în ultimul rând, interzicerea Coca-Cola, pentru că duce cu gândul la cocaină, mai ales că sucul chiar a conținut la un moment dat cocaină, practic așa a fost lansat pe piață. Oare primăria știe că printre consumatori prescurtarea la cocaină este coca? E chiar inadmisibil”, a precizat Teodor Marin, antreprenor în online.

Dreptatea rămâne undeva la mijloc: cel mai probabil, primarul nu are habar despre produsele vândute. Produsele, inofensive de altfel, sunt vândute în lanțuri de magazine consacrate ca Lidl, Carrefour, DM sau Kaufland.

Nu aș merge atât de departe încât să compar cannabisul cu violul, sau accidentul auto cu o pipă fumată în intimitatea sufrageriei. Și nici nu aș boteza ”Magazin Alimentar” un shop care vinde cannabis. Dar nici nu l-aș închide, doar pentru că mi se pare mie că s-ar putea să aducă, cumva, cu ceva vag ilegal.

Articolul precedentPSD vrea să stimuleze natalitatea din România
Articolul următorCîțu, revoltat de invazia șobolanilor din Capitală
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.