Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul a șase foști și actuali aleși locali, respectiv trei viceprimari și tot atâția consilieri locali. Astfel, s-a descoperit că, spre exemplu, doi viceprimari și-au păstrat și afacerile personale, chiar dacă legea interzice acest lucru.

Este vorba despre Vasile Chiriluță, viceprimar al comunei Vulturești, județul Vaslui, despre care ANI spune că a fost incompatibil întrucât „în perioada 25 iunie 2012 – 18 mai 2017 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică”. În aceeași situație este și Grigore Gheonea, viceprimar al comunei Cudalbi, județul Galați, care „în perioada 23 iunie 2012 – 19 iulie 2017 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.

Totodată, ANI spune că Mihaela Băghiceanu, viceprimar al comunei Blândești, județul Botoșani, a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, întrucât „în perioada 08 august – 21 noiembrie 2016 a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Blândești”.

Consilierii despre care ANI spune că s-au aflat în conflict de interese sunt din județele Argeș, Covasna și OLT:

Istvan Kanio, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Ghidfalău, județul Covasna – în calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local din data de 30 martie 2017, privind aprobarea inițierii procedurii de închiriere a pășunilor aflate în proprietatea privată a comunei Ghidfalău, disponibile în anul 2017, deși avea un interes personal cu caracter patrimonial în problema supusă dezbaterilor. În baza hotărârii sus-menționate, asociația unde persoana evaluată deține calitatea de membru și președinte a încheiat un contract de închiriere cu Primăria Ghidfalău în valoare de 49.901,93 lei.

Dumitru Biucan, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Grădinari, județul Olt – în perioada 27 iunie 2012 – 30 noiembrie 2017 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul serviciului public de alimentare cu apă, serviciu care este parte din structura de specialitate a primarului, respectiv a Consiliului Local.

 Ilie Lucian Pondiche, fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Morărești, județul Argeș – în exercitarea mandatului consilier local (2012 – 2016), a luat parte la deliberarea și adoptarea Hotărârii din data de 13 mai 2016, deși avea un interes personal cu caracter patrimonial în problema supusă dezbaterilor, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba prelungirea perioadei de concesionare a pășunii proprietate publică a comunei Morărești prezintă un beneficiu pentru o asociație și implicit pentru sine (în calitate de membru și președinte al acestei asociații). În baza hotărârii sus-menționate, asociația a obținut subvenții în valoare de 38.665,97 lei”, se detaliază într-un comunicat ANI.

Articolul precedentAproape 3.000 magistrați urmăriți și puși sub filaj și interceptare din 2014 și până în 2018
Articolul următorALDE câștigă un primar. Anunțul, făcut într-o conferință de presă: „Să fie într-un ceas bun!”